Ciclul menstrual, fără tampoane sau şerveţele igienice. Este posibil, dar pentru aceasta femeia trebuie să înveţe să ţină sub control fluxul menstrual şi să-l evacueze la toaletă, când consideră că este necesar. Comparativ cu metoda clasică, noua metodă este apreciată pentru că ar fi mai economică, mai ecologică şi mai practică. Teoretic, metoda pare simplă şi vine cu promisiuni atractive. Ar fi suficient ca femeia să înveţe să-şi contracteze perineul, acest muşchi situat pe peretele inferior al pelvisului. După o oră sau mai multe, veţi simţi că s-a adunat sânge şi trebuie să-l eliminaţi, aşa cum se întâmplă când trebuie să faceţi pipi. Noaptea, fluxul este mai mic şi vaginul se contractă în mod natural, ca atunci când nu avem nevoie să facem pipi, scrie pe blog o femeie care a deprins această metodă. Opiniile despre metoda free flow instinct sunt împărţite. Deoarece, realitatea este mai complexă. Şi face diferenţa dintre a vrea şi a putea. Doctorul Elisabeth Paganelli, secretar general al Sindicatului naţional al ginecologilor şi obstetricienilor din Franţa, spune că această metodă poate fi posibilă în cazul femeilor cu ciclu mai puţin abundent, celor sub tratament cu pilule, celor cu sterilet sau care sunt la finalul ciclului. Dar pentru femeile cu flux abundent, hemoragic chiar, această metodă este practic imposibilă. Ca de altfel, şi pentru femeile care au mai mulţi copii născuţi pe cale naturală. “Mă îndoiesc că toate femeile pot să deprindă această metodă. Şi nu trebuie să fie un panaceu pentru toate. Pentru că nu se poate controla ciclul sau cantitatea din endometru pe care o expulzează. Aceasta este o metodă suplimentară, pe lîngă cea clasică, posibilă pentru unele femei. Dar nu trebuie să vă culpabilizaţi că nu ajungeţi la performanţa de aplica metoda fluxului instinctiv, explică dr. Martin Winckler, medic, care oferă pe blogul său răspunsuri la numeroasele întrebări puse de femei.
Practicienele metodei Free flow instinct spun că, aşa cum părinţii îşi învaţă copiii de mici cu mersul la toaleta înainte de culcare, tot aşa femeile, care sunt într-un fel nişte copiii, trebuie să scăpe de dependenţa de industrie.
Analogia între copil şi învăţarea continenţei nu este nouă. Dar comparaţia e forţată. Urina stă în vezica prin sfincter. Micţiunea este un act voluntar. Ceea ce nu este cazul menstruaţilor”, explică suficient de sceptic prof. Hedon, ginecolog-obstetrician. Sfincterul urinar este conceput pentru a sta închis. Este poziţia lui de repaus. Nu este nevoie să-l ţii sub control. Este presiunea din interiorul vezicii care determină nevoia de a face pipi. Ceea ce nu est cazul muşchilor perineului, care are o structură anatomică diferită, concepută pentru a permite raporturi sexuale. Ideea controlului cu ajutorul voinţei este limitată. Noi putem controla numeroşi muşchi. Dar nu pe cel al uterului, mai spun specialiştii.