Ce se întâmplă cu grăsimea după ce slăbești. Ai idee? Pariu că nu știi! Nici măcar doctorii nu cunosc asta...

04 Iun 2015
Ce se întâmplă cu grăsimea după ce slăbești. Ai idee? Pariu că nu știi! Nici măcar doctorii nu cunosc asta...
Chiar așa. Ce se întâmplă cu grăsimea după ce „scapi” de ea? Tipul de la sală, priceput la toate, îți va spune, cel mult, că se topește. Sau îți va da o explicație savantă din care nu vei pricepe nimic. Adevărul este că nu vei primi o explicație satisfăcătoare..pentru că abia acum oamenii de știință și-au pus această problemă și au pornit la elucidarea ei.

Cercetătorii australieni de la UNSW au calculat exact ce se întâmplă cu grăsimea de care scăpăm și au ajuns la concluzia că ea nu se transformă în căldură sau în energie..ci pur și simplu o dăm afară din corp prin respirație.

Studiul lor, publicat în British Medical Journal, a arătat că 10 kg de grăsime se transformă în 8.4 kg de dioxid de carbon, care este dat afară prin respirație și alte 1.6 kg de apă, pe care le eliminăm prin utină, transpirație, lacrimi.

Ideea acestui studiu i-a venit lui Ruben Meerman, un fizician și prezentator tv, după ce a slăbit 15 kilograme. El i-a întrebat pe medici unde „s-au dus” kilogramele sale, și a fost surprins că nimeni nu i-a spus. El și-a continuat demersul, iar „sondajul de opinie” făcut în rândul a 150 de medici, antrenori de fitness și dieticieni a relevat că majoritea specialiștilor cred că grăsimea se transformă în căldură sau energie. Ca fizician, însă, Meerman știa că acest lucru contrazice Lega Conservării Maselor.

Împreună cu Andrew Brown, șeful catedrei de Biotehnologie și Știință Biomoleculară de la UNSW, el a început să calculeze reacțiile biomoleculare petrecute atunci când începi să pierzi din greutate.

Ne îngrășăm atunci când carbohidrații și proteinele pe care le mâncăm se transformă în trigliceride (compuse din carbon, hidrogen și oxigen) care sunt stocate în celulele grase. Pentru a pierde din greutate, trebuie să „spargi” trigliceridele pentru a ajunge la carbon. Rezultatele arată că, pentru a da jos 10 kg de grăsime trebuie să inhalăm 29 de kg de oxigen și să ardem 94.000 de calorii. Această reacîie ar trebui să producă 28 de kg de CO2 și 11 kg de apă.

„Calculele noastre arată că plămânii sunt principalul organ care duc la eliminarea grăsimii”, au spus specialiștii.

Mai exista însă o provocare. Cei doi cercetători nu și-au putut da seama ce se întămplă cu celulele grase ăn această reacție. După luni de cercetări Andrew Brown a descoperit o formulă publicată într-un ziar din 1949 conform căreia atomii de oxigen sunt împărțiți ântre cei de carbon și hidrogen într-o proporție de 2:1 (formând astfel dioxid de carbon și apă). Acest lucru le-a permis să ajungă la formula finală conform căreia 84% dintre moleculele de grăsime sunt eliminate ca bioxid de carbon, iar 16% ajung să se transforme în apă.

Acest lucru nu însemnă, însă, că simplul exercițiu de respirație ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus. Trebuie să facem exerciții fizice pentru a dizloca carbonul și a începe eliminarea grăsimii.
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră