Cercetătorii australieni au descoperit în plămâni o proteină care se lipește de virusul Covid-19, cum ar fi velcro (arici) și îl imobilizează, ceea ce poate explica de ce unii oameni nu se îmbolnăvesc niciodată de virus, în timp ce alții suferă de boli grave. Cercetarea a fost condusă de Greg Neely, profesor de genomică funcțională la Centrul Charles Perkins al Universității din Sydney, în colaborare cu Dr. Lipin Loo, cercetător postdoctoral și Matthew Waller, doctorand. Descoperirile lor au fost publicate vineri în revista PLOS Biology, conform The Guardian.
Echipa a folosit celule umane în cultura de țesut pentru a căuta în întregul genom uman proteine care se pot lega de Sars-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Acest lucru a fost realizat folosind instrumentul de inginerie genetică cunoscut sub numele de Crispr, care le-a permis să activeze toate genele din genomul uman, apoi să caute să vadă care dintre acele gene oferă celulelor umane capacitatea de a se lega de proteina Spike Sars-CoV-2. Proteina de vârf este crucială pentru capacitatea virusului de a infecta celulele umane.
„Acest lucru ne permite să găsim această nouă proteină receptor, LRRC15”, a spus Neely. „Apoi am folosit plămâni de la pacienți care au murit de Covid sau de alte boli și am constatat că pacienții cu forme de Covid grave aveau tone de acest LRRC15 în plămâni.”
LRRC15 nu este prezent la oameni până când Sars-CoV-2 intră în organism. Se pare că face parte dintr-o nouă barieră imunitară care ajută la protejarea împotriva infecțiilor grave cu Covid-19, activând în același timp răspunsul antiviral al organismului. În cazul acelor pacienți care au murit din cauza Covid-19 producând LRRC15, cercetătorii cred că nu a fost produs suficient pentru a fi folosiți ca măsură de protecție sau a fost produs prea târziu pentru a ajuta.
„Când ne uităm la plămânii pacienților care au murit de Covid, există o mare parte din această proteină”, a spus Neely. „Dar nu am putut să ne uităm la plămânii pacienților care au supraviețuit Covid-ului, deoarece biopsia pulmonară nu este ceva ușor de făcut pe ființele vii. Previzăm că există mai multă din această proteină la supraviețuitori față de cei care au murit de Covid.”
Un studiu separat de la Londra, care a examinat probe de sânge pentru LRRC15, a constatat că proteina din sânge a fost mai mică la pacienții cu Covid sever, comparativ cu pacienții care au avut Covid ușor, susținând această teorie. „Datele noastre sugerează că niveluri mai mari de LRRC15 sunt prezente la persoanele care au o boală mai puțin severă”, a spus Neely. „Faptul că există acest receptor imunitar natural despre care nu știam, care ne căptușește plămânii și blochează și controlează virusul – este nebunește de interesant.”
Ei au descoperit, de asemenea, că LRRC15 este exprimat și în celulele fibroblaste, celulele care controlează fibroza pulmonară, o boală care provoacă țesut pulmonar deteriorat și cicatrici. Covid-19 poate duce la fibroză pulmonară, iar descoperirea poate avea implicații pentru Covid-ul lung. „Putem folosi acum acest nou receptor pentru a proiecta medicamente cu acțiune largă care pot bloca infecția virală sau chiar pot suprima fibroza pulmonară”, a spus Neely. În prezent, nu există tratamente bune pentru fibroza pulmonară, a spus el.
Loo a spus că LRRC15 „acţionează un pic ca velcro molecular, prin faptul că se lipeşte de vârful virusului şi apoi îl trage departe de tipurile de celule ţintă”. Prof. Stuart Turville, virolog la Institutul Kirby de la Universitatea din New South Wales, a spus că descoperirea este „un exemplu puternic” a ceea ce se întâmplă atunci când echipele lucrează împreună.
„Echipa lui Greg Neely este genială în ceea ce numim genomica funcțională”, a spus Turville. „Aceasta este capacitatea de a trezi sau de a opri mii de proteine simultan și atunci când ne uităm la viruși noi, acest lucru este cu adevărat important. Echipa noastră a furnizat platformele și virusul pentru testare în acest cadru și aceste colaborări sunt cu adevărat puternice atât acum, cât și în viitor pentru agenții patogeni emergenti.”
Și, în timp ce descoperirea poate dura ani pentru a se traduce în medicamente care pot proteja împotriva virușilor și a altor boli, Turville a spus că cercetarea adaugă la înțelegerea noastră despre imunitatea înnăscută - răspunsuri pe care oamenii le au și care pot acționa de îndată ce apare un virus. „Înțelegerea acestor căi este importantă, deoarece ne permit să punem frâna unui virus, astfel încât alte brațe ale sistemului nostru imunitar să poată prinde din urmă și să răspundă”, a spus Turville.„În unele cazuri, aceste frâne pot fi atât de eficiente, încât virusul nu poate câștiga niciodată avânt. Într-adevăr, acesta ar putea fi unul dintre mulți factori care pot crește capacitatea oamenilor de a fi protejați de virus de la început.”