Un virus din aceeași familie cu Covid-19 a fost descoperit la liliecii din Rusia de o echipă de cercetători, scrie Le Point.
Oamenii de știință americani raportează că un virus recent descoperit, găzduit de liliecii ruși, este, de asemenea, capabil să infecteze oamenii și să evite anticorpii și vaccinurile Covid-19. Virusul de la lilieci, numit Khosta-2, este din aceeași subcategorie de coronavirus ca SARS -CoV-2 și are „caracteristici tulburătoare”, potrivit unui studiu publicat de universitatea de stat din Washington.
Virusul Khosta-2 a fost descoperit la lilieci din apropierea Parcului Național Soci din Rusia în 2020 și inițial părea să nu reprezinte o amenințare pentru oameni, potrivit autorilor studiului.
Vaccinuri Covid-19 ineficiente împotriva noului virus
Cele mai recente cercetări sunt însă mai îngrijorătoare. O echipă condusă de cercetători de la Universitatea de Stat din Washington a descoperit că virusul poate evita vaccinurile dezvoltate împotriva variantei Omicron. În continuare, oamenii de știință au vrut să știe dacă virusul ar putea scăpa de imunitatea oferită de infecțiile anterioare cu coronavirus. Echipa a constatat astfel că anticorpii contractați în urma unei infecții cu Covid-19 au fost ineficienți împotriva acestui virus.
„Este îngrijorător faptul că în natură circulă viruși care se pot lega de receptorii umani și nu sunt neutralizați de răspunsurile actuale ale vaccinurilor”, a spus Michael Letko, unul dintre autorii studiului, care asigură, totuși, că Khosta-2 nu pare să provoace forme grave la om. „Când coronavirusurile înrudite intră în același animal și în aceleași celule, se pot recombina și produce un nou virus”, precizează el.
„Preocuparea este că SARS-CoV-2 s-ar putea răspândi la animalele infectate cu Khosta-2, se poate recombina și apoi infecta celulele umane. Ele ar putea fi rezistente la imunitatea la vaccin și au factori mai virulenți”, adaugă el. Potrivit acestuia, această descoperire evidențiază necesitatea dezvoltării de noi vaccinuri care nu vizează doar variantele cunoscute ale SARS-CoV-2, precum Omicron.