Scanările creierului au arătat că Botoxul injectat în frunte a modificat chimia creierului oamenilor, influențând modul în care aceștia au interpretat emoțiile altor oameni, a descoperit un nou studiu publicat în Scientific Reports. Botoxul este un injectabil care reduce sau elimină temporar liniile fine și ridurile faciale și este folosit în mod popular pentru a reduce aspectul liniilor de încruntăre, cutelor frunții și ridurile fine de lângă ochi. Potrivit Societății Americane de Chirurgii Plastici, SUA au înregistrat 4.401.536 de proceduri cu toxină botulină de tip A, care includ Botox și produse similare, în 2020 - anul cu cele mai recente date, conform New York Post.
Injecțiile cu Botox au crescut cu 459% din 2000, devenind cea mai comună procedură cosmetică minim invazivă. Pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume continuă să folosească Botox, cercetătorii au pus analizat cum paralizia temporară a mușchilor faciali care rezultă din tratament afectează capacitatea unei persoane de a interpreta emoțiile.
S-a descoperit că botoxul împiedică ipoteza feedback-ului facial, care susține că oamenii oglindesc instinctiv expresiile faciale în efortul de a identifica și experimenta emoția exprimată în fața lor. Cercetătorii de la Universitatea din California Irvine și AbbVie, o companie de biotehnologie care produce Botox, au efectuat scanări imagistice prin rezonanță magnetică funcțională pe 10 femei cu vârste cuprinse între 33 și 40 de ani.
Scanările creierului au fost efectuate atât înainte ca femeile să primească injecții cu Botox în frunte, cât și din nou la două până la trei săptămâni după, pentru a compara reacțiile creierului la imaginile emoționale. În timpul celor două scanări, femeilor li s-au arătat fotografii cu fețe fericite, supărate și neutre și au fost rugate să interpreteze emoția exprimată.
Cercetătorii au descoperit că, după ce au primit Botox, activitatea creierului femeilor a fost modificată în amigdala lor (o parte a creierului implicată în trăirea emoțiilor) atunci când se uitau la fețe supărate și fericite și în girusul fusiform (o structură cheie pentru calcule specializate ale vederii la nivel înalt, cum ar fi percepția feței, recunoașterea obiectelor și lectura) atunci când se uitau la cei fericiți.
Așa cum se așteptau cercetătorii, aceste descoperiri se aliniază cu ipoteza feedback-ului facial, care susține că oamenii oglindesc instinctiv expresiile faciale într-un efort de a identifica și experimenta emoția exprimată în fața lor. Cercetătorii observă că paralizia temporară a mușchilor faciali cauzată de Botox împiedică capacitatea unei persoane de a oglindi emoțiile care sunt exprimate în fața lor, modificându-și astfel chimia creierului în timp ce încearcă să interpreteze emoțiile.
Cel mai recent studiu vine pe fondul unui număr tot mai mare de cercetări care arată modul în care Botox-ul afectează procesarea emoțională și fizică a unei persoane.
Deși cel mai frecvent asociată cu procedurile cosmetice, capacitatea Botoxului de a preveni mișcarea mușchilor a fost folosită pentru a trata migrenele, spasmele gâtului, transpirația, vezica urinară hiperactivă, ochii leneși și alte afecțiuni musculare.