Un nou tratament reuşeşte în doar trei luni să elimine plăcile şi celelalte simptome ale psoriazisului

16 Iun 2015
 Un nou tratament reuşeşte în doar trei luni să elimine plăcile şi celelalte simptome ale psoriazisului
Un nou tratament, ixekizumab, este capabil să reducă plăcile şi toate simptomele psorizisului în doar trei luni, susţine un studiu publicat în revista medicală The Lancet. Cercetătorii de la Universitatea din Manchester (Regatul Unit) au realizat un studiu la care au participat 2.500 de persoane cu psoriazis în plăci, existente pe mai puţin de 10% din suprafaţa corpului şi diagnosticate cu cel puţin şase luni înainte de începerea studiului. Jumătate dintre pacienţi au primit noul tratament, ixekizumab, şi celălalt grup a fost tratat cu placebo sau cu un medicament tradiţional contra psoriazisului (etanercept). Ixekizumab este un anticorp monoclonal. El neutralizează efectele inflamatorii ale unui tip de proteine pe care oamenii de ştiinţe din ce în ce mai des o fac responsabilă de apariţia plăcilor psoriazice, roşii, acoperite cu scuame.

Rezultatele studiului au arătat că starea de sănătate a grupului sub tratament cu ixekizumab s-a îmbunătăţit foarte repede. Concret, jumătate dintre voluntarii sub tratament cu ixekizumab au înregistrat îmbunătăţiri vizibile de la o lună la alta. Pentru ca, după trei luni de tratament cu noul medicament, 40% dintre ei să se bucure de dispariţia totală a plăcilor psoriazice. Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, cu evoluţie de lungă durată, caracterizată prin apariţia unor plăci roşii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite cu scuame groase – coji – albe-sidefii, mobile. De regulă, această boală este vizibilă pe zonele de extensie: coate, genunchi, inserţia părului la nivelul scalpului, pe unghii etc. Psoriazisul poate evolua cu afectarea articulaţiilor sau sub forma artritei psoriazice.

Noul tratament ar putea modifica în bine viaţa multor pacienţi afectaţi de psoriazis. Deoarece aceşti pacienţi se confruntă frecvent cu dificutăţi de socializare din cauza temerii constante de a fi consideraţi bolnavi contagioşi. Aceşti pacienţi simt că sunt izolaţi chiar şi în familie, că sunt respinşi pe piaţa muncii.

Între 2% şi 3% din populaţia europeană suferă de psoriazis, iar 20% – 30% dintre aceştia au o formă severă de boală.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră