Premieră medicală europeană: Unei paciente din Belgia i s-a grefat o ureche, „cultivată” în propriul ei antebraţ

17 Iun 2015
Premieră medicală europeană: Unei paciente din Belgia i s-a grefat o ureche, „cultivată” în propriul ei antebraţ
Un specialist din Belgia a reuşit o grefă cu totul deosebită. El „a cultivat” o ureche în antebraţul pacientei pe care a implantat-o acesteia. Echipa medicală, condusă de Afshin Yousefpour din la clinica Saint-Anne-Remi din Anderlecht, a reuşit să implanteze o nouă ureche unei tinere paciente. Tineri, în vârstă de 19 ani, i s-a amputat urechea ca urmare a unui melanom. Dar adevărata provocare în acest caz o reprezintă tehnica folosită de echipa medicală pentru conceperea noului organ: urechea a fost „cultivată” în interiorul antebraţului pacientei. Este o operaţie cu totul deosebită, care probabil nu s-ar fi realizat niciodată. Atunci când tânăra i-a cerut doctorului Yousefpour să-i realizeze propria ureche, acesta i-a spus că este imposibil. Dar dr. Yousefpour nu a îndepărtat total această propunere şi a descoperit ca se poate cultiva o proteză sub piele braţului pacientei.

Pornind de la aceasta, dr. Yousefpour a conceput, de asemenea, un protocol vizând realizarea unei prelevări la nivelul vasului radial (situat în antebraţ), apoi a grefat proteza de ureche fabricată din politetilenă poroasă. Pielea antebraţului este, în mod natural elastică şi foarte bine vascularizată, aspect esenţial pentru reconstrucţia de organe. Specialistul a mai folosit un balon umflat pentru a mări elasticitatea.

Proteza a fost plasată sub pielea antebraţului cu scopul ca structura de polietilenă să fie acoperită şi să capete aderenţă.

Operaţia s-a derulat foarte bine şi noua ureche a luat locul protezei de silicon pe care pacienta a folosit-o până acum. Problema este că urechea grefată este mai mare comparativ cu cealaltă. De altfel, dr. Yousefpour recunoaşte că „este departe de a fi perfectă”, dar este o etapă importantă în perfecţionarea acestei tehnici. Dr. Yousefpour a mai precizat că ia în calcul să folosească cartilaje naturale pentru a limita efectele secundare şi riscurile de infecţii.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră