Purtătorul de cuvânt, Laurenţiu Colintineanu, a anunţat că, săptămâna viitoare, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii va face verificări la Spitalul Clinic de Oftalmologie. Este reacţia în urma unui articol apărut în GSP, potrivit căruia managerul Spitalului Clinic de Oftalmologie, prof. dr. Monica Pop , ar fi acordat consultaţii într-o firmă căreia i s-a închiriat un spaţiu în unitatea medicală. Laurenţiu Colintineanu a precizat că „funcţia de manager este incompatibilă cu exercitarea oricăror funcţii, cu excepţia funcţiilor din domeniul medical din aceeaşi unitate”. Iată şi reacţia doamnei prof. dr. Monica Pop.
Ce rele aţi făcut domna profesor? Ce-i aici?
Esteo mascaradă a domnului Tolontan, deoarece am avut curajul să contrazic ceea ce a susţinut dânsul şi care a generat o isterie. Deoarece este o distanţă foarte mare de la realitate la ceea ce susţine dânsul. Au fost puşi ziariştii să caute ceva rău la adresa mea şi să scrie un articol. Ceea ce s-a întâmplat. Eu i-am reproşat doamnei Neag (jurnalist GSP, n.r), deoarece tot ce s-a scris în articol este neadevărat. I-am spus că nu este deontologic aşa ceva şi mi-a răspuns că aşa e viaţa! Este, deci, o răzbunare foarte clară. Ei nu au făcut documentare în spital, ci au cerut documente de la ANI şi acolo toate hotărârile sunt în favoarea noastră. Dar este foarte clar pentru toate lumea, inclusiv pentru jurnalişti, că este o răzbunare pentru faptul că am avut curaj să-l contrazic în ceea ce a spus.
Aţi precizat în mai multe rânduri că nu folosiţi biocide de la Hexi pharma...
Repet, noi nu am avut biocide de la Hexi pharma, în afară de betadină, un dezinfectant cu care noi facem plaga operatorie. Şi, totuşi, niciodată nu s-a înâmplat nimic. Soţul meu este inginer chimist şi l-am rugat să-i facă analiza. Rezultatul: în flacon este exact ceea ce scrie pe etichetă, adică nu este modificat nici un procent. De altfel, Spitalul de Urgenţe Oftalmologice nu a avut probleme cu infecţiile nosocomiale. Avem cel mai bun epidemiolog, doctorul Laurenţia Velea, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru noi.
S-a scris că sunteţi susţinută politic?
Toată lumea ştie că sunt directorul spitalului de 23 de ani şi dacă aş fi vrut aş fi putut intra în orice partid, ceea ce nu s-a întâmplat, deoarece nu m-a interesat niciodată politica. Despre domnul profesor Florian Popa, pot să spun că îl venerez şi o să-i fiu recunoscătoare toată viaţa. în calitate de rector, pentru echilibrul pe care l-a menţinut în UMF „Carol Davila”. Domnia sa a făcut parte din consiliul de administraţie a spitalului, ceea ce este perfect legal şi nu are nici o legătură cu PSD-ul.
De fapt, ce vrea Corpul de control?
Domul Tolontan a spus că am închiriat un spaţiu în holul spitalului. Eu îi spun că nu am închiriat un spaţiu, ci patru, de la care noi avem nişte beneficii. Unul dintre aceste spaţii este al unei firme care are un cabinet de consultaţii, unde, în urmă cu câţiva ani, perfect legal, am lucrat şi eu. Am dat consultaţii , două ore pe săptămână. Nu înţeleg cu ce am prejudiciat cu asta sistemul sanitar!? În orice caz, aveam hotărâre de la ANI, potrivit căreia nu sunt nici un fel de probleme.
Dare cine este la originea acestei noi teme lansate într-un stil clasic de acum?
Toate aceste lucruri împotriva noastră pornesc de la o asistentă de la noi, cu probleme de sănătate mintală, pe care noi am dat-o afară în 2007, din cauza multiplelor abateri grave, care puneau în foarte mare pericol pacienţii. De atunci, ne-a făcut câteva sute de procese, nouă, Ministerului Sănătăţii etc. Ea are un blog pe care a scris tot felul de lucruri. Şi, bineînţeles, domnul Tolontan, care a încercat să caute ceva rău la adresa mea nu a găsit. În schimb, a găsit ceea a scris ea. Dar pe mine nu m-a întrebat nimic. Aseară (marţi seara, n.r.) pe la orele 18:00 m-a sunat doamna Neag, m-a întrebat nişte lucruri, dar ceea ce a părut azi (miercuri, n.r.) în ziar este total invers, comparativ cu ceea ce am spus eu. Concluzia? Deontologie jurnalistică zero.
Interesant, noua temă este lansată, în paralel, cu lotul medicilor oncologi. Ce-i aici, ce rău fac medicii în ţara asta?
Se vede că subiectul cu biocidele se diluează şi sunt lansate altele. Orice medic, care vrem să fie la curent cu informaţii de ultimă oră, trebuie să participe la nişte congrese. Asta se întâmplă oriunde în lume. Dar asta nu este o fraudă. Cum să se informeze altcumva, dacă salariile sunt cum sunt. Evident, dacă se dovedeşte că au făcut lucruri nelalocul lor, sigur trebuie să plătească. Dar în societatea românească, doctorului i se cere totul, dar nu i se dă nimic. De ce ar mai sta medicii în ţara asta!? Dar atât câţi mai sunt să se dea cu noroi în ei, în halul ăsta! Nimeni nu ştie că o parte dintre chirurgi iau hepatita B şi C de la pacienţi, la ce vârstă mor medicii, comparativ cu alţi angajaţi, că au lefuri de mizerie, taxe pentru malpraxis şi defăimări cât cuprinde, că numai în ultima lună, doi medici, încă tineri, au murit subit în sau după gărzi epuizante. Repet: cum vă explicaţi că, în străinătate, medicii români sunt căutaţi şi respectaţ şi la noi doar defăimaţi!