Aşa cum se preciza într-un comunicat, vineri, săptămâna trecută, proiectul legii anti-fumat a fost modificat în comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, în sensul că s-a eliminat amendamentul care interzicea „afişarea produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere”. Modificarea a fost aprobată de membrii comisiei.
„Pentru mine , orice amendament faţă de ceea ce s-a propus şi s-a acceptat iniţial evident este o ciuntire a legii, o depărtare periculoasă de la forma pe care ne-o dorim şi care să fie funcţională. Eu sper ca acest amendament să nu deschidă drumul spre alte amendamente, care nu vor fi discutate conform transparenţei totale pe care comisiile de sănătate au dovedit-o până acum”, a declarat pentru site-ul nostru prof. dr. Mihălţan.
Amendamentul încurajează obiceiul de a fuma
Amendamentul care interzicea afişarea produselor de tutun în locurile aglomerate a fost scos într-o şedinţă a comisiei de sănătate a deputaţilor la care medicii specialişti care aupromovat proiectul nu erau prezenţi.
În opinia profesorului Florin Mihălţan, acest amendament are şi el importanţa lui, chiar dacă nu este de valoarea principalelor prevederi ale proiectului legate de spaţii fără fumat. Acest amendament are o influenţă, în sensul că încurajează, prin imagine, obiceiul de a fuma. Or, se ştie că imaginea poate fi mai convingătoare decât cuvântul în privinţa fidelităţii faţă de viciu şi de brand”.
Legat de şansele ca proiectul să fie votat până la finele lui 2015, prof. dr. Mihălţan este încrezător, „pentru că este o lege importantă, este o lege care protejează, de fapt, sănătatea românilor. Noi suntem optimişti cu toate că sunt şi alte legi, aparent mai importante, care urmează să fie votate în plen până la sfârşitul anului. Pe de altă parte, din clipa în care va fi votată, urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, cred că mai trece cel puţin o lună până va intra în vigoare”.
În repetate rânduri, prof. Florin Mihălțan a atras atenţia că 80% din cancerele pulmonare, printre cele mai severe, apar prin expunere la fumat și că, zilnic, în ţara noastră, 70 de români mor din cauza bolilor provocate de tutun.
Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun interzice complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ, de stat şi private. Sunt exceptate penitenciarele de maximă siguranţă şi zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, unde se vor amenaja spaţii speciale pentru fumat.