Din ultimul raport al Greenpeace reiese că aproximativ 53 de pesticide au fost descoperite în 75% dintre eşantioanele de mere testate şi comercializate în Uniunea Europeană. Acest melaj de pesticide este folosit de majoritatea producătorilor de mere din Europa.
Greenpeace a analizat 85 de eşantioane – 49 de sol şi 36 de apă -, concentrându-se în special pe marii furnizori. Cel puţin 70% dintre pesticidele identificate prezentau o toxicitate globală mare pentru sănătatea omului şi chiar pentru fauna sălbatică, subliniază Greenpeace, care spune că este vorba de o „povară toxică a producţiei industriale”. Italia deţine tristul record în privinţa numărului de pesticide cel mai mare descoperit în sol. I
talia este cu mult înaintea Belgiei şi Franţei la acest capitol. În soluri, cel mai cunoscut pesticid folosit este boscalid şi el a fost descoperit în 38% dintre eşantioanele de mere testate, iar DDT, în 26% dintre eşantioane. Polonia, Slovacia şi Italia sunt ţările unde multe pesticide au fost descoperite în apă.
Greenpeace cere statele membre ale UE „de a pune punct treptat folosirii pesticidelor chimice de sinteză în agricultură” , pentru a se concentra „asupra alternativelor non-chimice în lupta contra paraziţilor, în special asupra practicilor agricole ecologice”.