Pancreasul artificial, o șansă pentru suferinzii de diabet tip1

12 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Pancreasul artificial, o șansă pentru suferinzii de diabet tip1


Cercetătorii francezi de la Centrul de studii și cercetări pentru intensificarea tratamentului diabetului și un laborator de cercetări în electronică, Leti, au prezentat recent un nou dispozitiv electronic, capabil să regleze nivelul glucozei în locul pancreasului bolnav, scrie topsante. În prezent, se derulează teste într-un spital universitar din Franța. Aceast pancreas artificial ar putea să evite decesul a 1.000 de pacienți și spitalizarea a 10.000 de pacienți afectați de diabetul tip 1.

Un algoritm personalizat determină dozele de insulină. Comparativ cu poma de insulină, care obligă pacientul să-și determine doza de insulină injectată, pancreasul artificial eliberează insulina în mod automat, în funcție de nivelul glicemiei măsurat de un senzor. Sistemul este format dintr-un aparat care măsoară în permanență glucoza din zona abdomenului, conectat la un smartphone special, care este inferfața cu pacientul, și efectuează un algoritm complex, personalizat, care determină dozele de insulină, în funcție de istoricul și fiziologia fiecărui pacient, spun autorii pancreasului artificial.

Pentru a mări precizia acestui tratament, pacientul poate să îmbunătățească algoritimul, prevenind sistemul cu două ore înainte, dacă el vrea să mănânce sau să facă sport, explică dr. Guillaume Charpentier, coordonatorul acestui sistem.

După testele efectuate în acest an, 100 de pacienți vor putea să beneficieze de pancreasul artificial la domiciliu, începând din 2017, în vederea obținerii avizelor necesare din partea Comisiei Europene. Dacă totul se va derula perfect, dispozitivul electronic va putea fi comercializat la finele lui 2017.

Primii pacienți care vor beneficia de pancreasul artificial sunt suferinzi de diabetul tip 1 adulți, care nu ajung la echilibrarea nivelului glicemiei chiar dacă respectă strict o schemă specifică, spune doctorul Charpentier.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră