Premieră medicală! O persoană paralizată și-a recapătat mobilitatea părții superioare a corpului, după un tratament cu celule stem

17 Iul 2017
Premieră medicală! O persoană paralizată și-a recapătat mobilitatea părții superioare a corpului, după un tratament cu celule stem

Atunci când și-a recăpătat conștiența, după un accident auto, în care pierduse controlul volanului, Kristopher Boesen era paralizat de la gât în jos. Prognosticul medicilor era cât se poate de sumbru: i s-a spus că nu-și va recăpăta niciodată controlul membrelor.

Dar miracolul s-a întâmplat! Își poate mișca partea superioară a corpului, își simți brațele și mâinile. Se poate hrăni singur, trimite mesaje pe telefon prietenilor, își poate îmbrățișa familia. Într-o singură expresie: și-a recăpătat viața înapoi!

Norocul lui Kris a constat în faptul că a fost unul dintre cei cinci pacienți selectați pentru un experiment medical desfășurat la University of Southern California.

Pornind de la constatarea că în cazul pacienților care suferă accidente ale coloanei vertebrale și secționarea măduvei spinării, chirurgia reparatorie rezolvă problema la un nivel primar, anatomic, dar face foarte puțin în privința recuperării motorii și a funcțiilor senzoriale, experimentul a vizat tocmai acest aspect al problemei.


"Acest studiu a testat o procedură ce poate îmbunătăți funcțiile neurologice, ceea ce înseamnă că în urma tratamentului pacientul complet paralizat și-ar putea folosi o mână, sau chiar ambele - o îmbunătățire semnificativă a calității vieții", declară conducătorul echipei de cercetare, dr. Charles Liu.

“With this study, we are testing a procedure that may improve neurological function, which could mean the difference between being permanently paralyzed and being able to use one’s arms and hands. Restoring that level of function could significantly improve the daily lives of patients with severe spinal injuries.”

La două săptămâni de la aplicarea procedurii, Kris a prezentat primele semne de îmbunătățire a stării sale.

Trei luni mai târziu, se poate spune că își putea asuma o relativă independență față de ceilalți, pentru că se putea hrăni și spăla pe dinți singur, fără ajutor.  Poate utiliza un telefon mobil, poate scrie, opera un scaun cu rotile motorizat, își poate îmbrățișa familia și prietenii - și chiar dacă pare puțin, la nivel psihologic Kris și-a recăpătat optimismul, plăcerea de-a trăi.

"Pacientul și-a recăpătat două nivele ale măduvei spinării, ceea ce s-ar traduce prin diferența între paralizie și posibilitatea de a face câteva mișcări, între totala dependență și demnitatea propriei persoane", a explicat dr. Liu.

Experimentul a constat în injectarea în măduva spinării, în zona cervicală, a unei doze de 10 milioane de celule AST-OPC1.

Celulele AST-OPC1 sunt produse din celule stem, transformate în laborator în celule componente ale măduvei spinării și ale creierului, responsabile de menținerea sănătății celulelor nervoase. 

Procedura experimentează siguranța injectării în organismul uman a unor doze ridicate de celule AST-OPC1.

Doctorii nu garantează că recuperarea motorie a lui Kris va continua, dar rezultatul acestui expriment demonstrează că există un mare potențial în utilizarea celulelor stem și că testele în acest domeniu trebuie să continue.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră