„Există o dimensiune științifică și morală a acestei probleme”, a continuat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, scrie Le Figaro
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății s-a angajat personal, miercuri, 15 februarie, să facă totul pentru a obține „un răspuns” cu privire la originile Covid-19.
„Există o dimensiune științifică și morală a acestei probleme și trebuie să continuăm să împingem până când vom avea răspunsul” cu privire la originile pandemiei care a început în China la sfârșitul lui 2019, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul briefing-ului de presă săptămânal al organizației pe care o conduce la Geneva.
„Eroare în modul de raportare a informațiilor”
El a subliniat că a trimis recent un e-mail oficial unui înalt oficial chinez, cerând din nou colaborarea Beijingului în încercarea de a găsi unde și când a început să se răspândească virusul Covid-19, până când a devenit cea mai gravă pandemie dintr-un secol, ucigând milioane de oameni.
Un articol din revista științifică Nature publicat în această săptămână susținea că OMS a renunțat să mai continue faza a doua a investigației originilor din cauza lipsei de cooperare din partea autorităților chineze.
„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a suspendat în liniște cea de-a doua fază a investigației sale științifice mult așteptate cu privire la originile pandemiei COVID-19, invocând provocările în încercările de a efectua studii cruciale în China”, scrie Nature.
Citată în articol, dr. Maria Van Kerkhove, care a fost responsabilă de lupta împotriva pandemiei la OMS încă de la înființare, a afirmat că această informație este eronată și este rezultatul „al unei erori în modul de raportare a informațiilor” .
„OMS nu a abandonat studiul originii Covid”, a spus ea în cadrul conferinței de presă: „Nu am abandonat niciun plan. Nu ne vom opri până nu înțelegem originile... și devine din ce în ce mai greu pentru că, cu cât trece mai mult timp, cu atât devine mai greu să înțelegem cu adevărat ce s-a întâmplat în acele etape incipiente ale pandemiei” .
„Continuăm să cerem mai multă cooperare și colaborare din partea colegilor noștri din China, pentru a avansa studiile care trebuie să aibă loc în China”, a adăugat ea.
O echipă de specialiști din diverse discipline sub conducerea OMS însoțită de colegi chinezi petrecuse două săptămâni în China în februarie 2020 pentru a încerca să dezlege misterul originilor din Wuhan, unde pare să fi început pandemia.
Scurgere de laborator?
Un raport comun a înclinat apoi balanța în favoarea transmiterii la oameni a virusului extrem de contagios de către un animal intermediar, poate într-o piață din orașul chinez. O altă teorie - susținută în special de serviciile de informații americane sub administrația Trump, dar și de un număr de membri ai comunității științifice - a înclinat în favoarea unei scurgeri de la un laborator din Wuhan, unde au fost studiate coronavirusurile asemănătoare SARS CoV-2.
Până la 14 februarie, tabloul de bord al OMS, care numără victimele Covid-19, a arătat 6.841.152 de decese înregistrate oficial și 756.135.075 de cazuri confirmate. În opinia propriei organizații, cifrele reale sunt mult mai mari.