Directorul general al organizației a anunțat că Covid nu mai constituie „o urgență sanitară de interes internațional”, cel mai înalt nivel de alertă al agenției în vigoare din 30 ianuarie 2020, scrie Le Figaro.
Covid-19 este acum suficient de sub control pentru a ridica nivelul maxim de alertă, a decis OMS vineri, 5 mai, după mai bine de trei ani de pandemie care a ucis „cel puțin 20 de milioane” de morți, a subminat economia globală și a extins și mai mult decalajul de inegalitate.
„Cu mare speranță declar că Covid-19 nu mai este o urgență sanitară de interes internațional”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunând că această boală a provocat „cel puțin 20 de milioane” de decese, de aproape trei ori mai multe decât bilanțul oficial anterior al organizației sale.
„Gestionarea pe termen lung a pandemiei”
Începând cu 3 mai, tabloul de bord al OMS a arătat puțin sub șapte milioane de decese înregistrate oficial. Experții consultați de directorul general au apreciat că „era timpul să trecem la managementul pe termen lung al pandemiei de Covid-19” în ciuda incertitudinilor care rămân cu privire la evoluția virusului. Cel mai înalt nivel de alertă al organizației a fost declarat pe 30 ianuarie 2020, la doar câteva săptămâni după depistarea în China a primelor cazuri de această nouă boală respiratorie virală împotriva căreia atunci nu exista un tratament specific.
Dar abia când șeful OMS a vorbit despre o pandemie în martie 2020, statele și populațiile au luat cunoștință de gravitatea situației și că uneori sunt instituite măsuri de sănătate foarte restrictive - până la luni lungi de izolare. SARS-CoV-2 era deja în plină desfășurare în călătoria sa mortală, care avea să-l facă să apară foarte repede în întreaga lume. Lupta împotriva pandemiei a fost inventată treptat, adesea în dezordine.
O fază de criză „trecută”
Dacă numărul deceselor nou înregistrate cauzate de Covid a scăzut cu 95% din ianuarie, mai erau 16.000 de morți din cauza acestei boli între sfârșitul lunii martie și sfârșitul lunii aprilie din cauza virusului, potrivit statisticilor OMS. Cu toate acestea, în multe țări, pandemia a dispărut în fundal. Testele și monitorizarea sănătății sunt reduse la minimum. O dezarmare considerată prematură de OMS.
Faza de criză „a trecut, dar nu Covid”, a avertizat vineri Maria Van Kerkhove, care a gestionat lupta împotriva Covid-19 în cadrul acestei organizații, chemând să „nu lăsăm garda jos”. Vaccinurile (au apărut în timp record la sfârșitul anului 2020) rămân totuși eficiente împotriva celor mai severe forme de boală, în ciuda nenumăratelor mutații ale virusului original. Succes științific de netăgăduit, vaccinurile, în special cele cu ARN mesager implementate pentru prima dată, au fost pentru prima dată monopolizate de țările care își puteau permite să plătească prețul mare. Până la 30 aprilie, au fost injectate peste 13,3 miliarde de doze de vaccinuri.
Virusul continuă să sufere mutații și este încă capabil să provoace noi valuri de contaminare, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS
De asemenea, grupurile Antivax s-au mobilizat în masă și au aruncat suspiciuni asupra vaccinării în general, susținuți de campanii masive de dezinformare pe rețelele de socializare. Inegalitățile economice și accesul la îngrijire au fost expuse brutal. Cozile lungi de brazilieni cu butelii uriașe de oxigen pentru a salva o persoană dragă de la asfixiere au marcat, precum imaginile nenumăratelor ruguri din India pentru a arde cadavrele. În multe țări, pandemia pare acum un zgomot de fundal, noi variante continuă să apară și amenință să repornească mașina infernală.
„Virusul continuă să sufere mutații și este încă capabil să provoace noi valuri de contaminare și moarte”, a subliniat recent șeful OMS. El a atras, de asemenea, atenția asupra ravagiilor Covid-ului lung, care are ca rezultat o gamă largă de simptome mai mult sau mai puțin invalidante. Potrivit acestuia, o infecție din 10 se traduce printr-un Covid lung, sugerând că sute de milioane de oameni ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung și ale căror amploare și costuri economice și psihologice sunt încă foarte puțin luate în considerare.
Să evităm următorul dezastru
Lumea caută acum cea mai bună modalitate de a evita următorul dezastru de sănătate. Dar comunitatea internațională nu a reușit încă să determine cu certitudine modul în care acest virus a mutat într-o formă care poate fi transmisă între oameni. Dacă, a priori, primele cazuri au fost depistate la sfârșitul lui 2019 în Wuhan, în China, două teorii se ciocnesc: scurgere dintr-un laborator din orașul în care au fost studiati acești viruși sau animale intermediare care au infectat persoane care frecventau o piață locală.
Această ultimă teorie pare pentru moment favorizată de majoritatea comunității științifice dar obstrucționarea autorităților chineze împiedică progresul în investigarea originilor. La OMS, țările membre au început, de asemenea, să discute despre un viitor acord obligatoriu care ar stopa mai bine următoarea pandemie i ar evita repetarea acelorași greșeli.
Întrebarea nu este dacă, ci când se va întâmpla.