OMS avertizează că XBB.1.5 supranumită "Kraken” este „cea mai transmisibilă” variantă de Covid de până acum

07 Ian 2023
OMS avertizează că XBB.1.5 supranumită "Kraken” este „cea mai transmisibilă” variantă de Covid de până acum

Tulpina supranumită "Kraken” se răspândeste rapid în SUA si începe să măture Marea Britanie. OMS a spus că este „îngrijorată în special de avantajul său de creștere”, scrie Daily Mail.

O nouă tulpină de Covid supranumită „The Kraken” este „cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până acum”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății .

Cea mai recentă subvariantă - provenită din Omicron și numită oficial XBB.1.5 - s-a răspândit deja în SUA unde se crede că se află în spatele a aproximativ 70% din noile infecții din zonele cele mai afectate și 4 din 10 în general.

Acum a început să se extindă în alte țări indicând că are un avantaj major de creștere față de tulpinile rivale, dar XBB.1.5 pare a fi la fel de blând ca strămoșul său Omicron și variantele sale. 

Preocuparea cu privire la XBB.1.5 se bazează în mare parte pe modul în care crește în prezent în SUA, dar și în alte țări de pe glob.

„Suntem îngrijorați de avantajul său de creștere, în special în unele țări din Europa și din SUA... în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante" a declarat într-o conferință de presă Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid.

Statisticile de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au arătat că tulpina este în spatele cu 41% din cazurile din America.

XBB.1.5 a fost detectat și în țări precum Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda, Spania, Irlanda, Australia, Singapore și India.

Experții sunt îngrijorați că creșterea rapidă a XBB.1.5 ar putea fi cauzată de mutații care îl ajută să infecteze mai bine oamenii și să evite protecția împotriva vaccinării și a infecțiilor anterioare.

Dar ceea ce pare să sperie OMS este perspectiva ca XBB.1.5 să fie poarta de intrare către o variantă mai periculoasă.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră