Obezitatea este o boala pe viata, tine sa reaminteasca profesorul Zimmermann, chirurg si specialist in obezitate de peste 30 de ani, cu ocazia Zilei europene a obezitatii, scrie L’Express.
Prof. Zimmermann spune ca se revolta atunci cand aude ca este suficient sa urmezi un regim sau o interventie chirurgicala miraculoasa pentru a scapa de obezitate. Specialistul este de parere ca este gresit sa-i privim pe obezi ca pe niste persoane imense care doar mananca si nu au vointa, ci trebuie sa-i privim ca pe niste bolnavi.
Obezitatea este o boala pe viata, care ucide 60.000 de francezi anual, subliniaza prof. Zimmermann.
El vorbeste despre un angrenaj. A spune unei persoane obeze sa nu mai manance dulciuri nu ajuta la nimic, deoarece factorii de reglare a alimentatiei sunt distrusi in cazul acestui bolnav.
Este vorba de o dependenta. In stadii avansate, bolnavul este marginalizat si el isi spune ca nu mai conteaza un kilogram in plus sau in minus.
Obezitatea este o boala foarte complexa, deoarece este multifactoriala. Sunt cauze genetice, endocrine (tulburari ale hipofizei, de exemplu) sau fiziologice. Aceste cauze sunt valabile pentru 2%-3% dintre persoanele obeze. Celelalte au in plus probleme afective sau au suferit o trauma (viol, despartirea, decesul unei persoane foarte apropiate). Si atmosfera din familie reprezinta un factor care poate explica obezitatea.
La ora actuala, cauzele evidente ale obezitatii sunt mancarea proasta si sedentarismul. Seara, 80% dintre francezi se aseaza in fata televizorului si cigulesc. Specialistul acuza clipurile publicitare si emisiunile in care sunt etalate sandvisurile enorme si dulciurile. Din pacate, nu exista o preventie reala a obezitatii.
In opinia prof. Zimmermann, cauzele obezitatii sunt multiple si sunt legate intre ele. De aceea nu putem vindeca obezitatea cu o simpla pastila sau extirpand o bucata din stomac. Este o erezie ! Obezitatea trebuie tratata de o echipa de specialisti, nu de unul singur, si intr-un loc unic unde toate aspectele acestei boli pot fi tratate in acelasi timp. Da, interventia chirurgicala este o solutie in cazurile in care se justitica (in cazul unui indice de masa corporala peste 40). Dar monitorizarea de specialitate a comportamentelor si asistenta psihologica sunt primordiale. Dar, in mod special, bolnavul trebuie sa fie principalul actor in tratarea bolii lui si sa inteleaga ca nu intotdeauna este castigator.