Mulţi adolescenţi supraponderali sau obezi nu îşi dau seama de problema pe care o au, potrivit unui studiu publicat în revista medicală International Journal of Obesity. Concret, aproximativ 40% dintre aceşti adolescenţi subestimează faptul că au depăşit greutatea normală.
Cercetătorii de la Cancer Research din Marea Britanie au interogat 5.000 de adolescenţi, cu vârste între 13 şi 15 ani, privitor la modul cum percep ei greutatea pe care o au. Ei au fost rugaţi să spună dacă se consideră foarte slabi, foarte graşi sau dacă au o greutate normală. Apoi, cercetătorii au calculat indicele de masă corporală (IMC) al acestor adolescenţi şi au făcut comparaţii cu răspunsurile date de ei.
Concluziile acestui studiu indică faptul că aproximativ trei sferturi dintre adolescenţi au apreciat că au un IMC normal. Totuşi, 20% dintre ei erau supraponderali şi 7% sufereau de obezitate. Din totalul adolescenţilor, aproximativ 40% estimau că au o greutate normală.
O boală la nivel global
În momentul de faţă, obezitatea este o problemă de sănătate publică la nivel global. În 2010, OMS a estimat că supragreutatea şi obezitate au provocat 3,4 milioane de decese şi au redus speranţa de viaţă. Cu peste 3 milioane de decese pe an, obezitatea şi supragreutatea se plasează pe locul al şaselea în clasamentul cauzelor de deces, la nivel global. Obezitatea şi supragreutatea măresc riscul de deces precoce, de diabet tip 2, hipertensiune, creşterea nivelului colesterolului.
Potrivit unui raport, OMS indică faptul că europenii sunt din ce în ce mai graşi: 27% dintre adolescenţi cu vârsta de 13 ani şi 33% dintre copiii cu vârsta de 11 ani sunt supraponderali. În 2013, la nivel global, erau 2,1 miliarde de persoane supraponderale şi obeze (din care 671 de milioane suferinzi de obezitate).