O nouă variantă letală a variolei de maimuța fost descoperită în Suedia: OMS avertizează ca sunt așteptate mai multe cazuri în zilele următoare

16 Aug 2024
O nouă variantă letală a variolei de maimuța fost descoperită în Suedia: OMS avertizează ca sunt așteptate mai multe cazuri în zilele următoare

Persoana afectată a fost infectată în timpul unui sejur într-o regiune din Africa unde este o epidemie majoră, a explicat șeful agenției suedeze de sănătate publică. OMS a avertizat că în Europa este de așteptat să se înregistreze mai multe cazuri de mpox importate în „zilele următoare”, scrie Le Figaro

Suedia a declarat joi, 15 august, că a confirmat un prim caz de mpox, o infecție virală care se răspândește prin contact apropiat . Aceasta este o premieră în afara Africii. „După-amiază am avut confirmarea că în Suedia a existat un caz de cea mai gravă formă de variolă, așa-numita Clade I”, a declarat Jakob Forssmed, ministrul Sănătății și Afacerilor, în timpul unei conferințe de presă.

Persoana infectată locuiește în regiunea Stockholm și „a fost infectată în timpul unei șederi într-o regiune a Africii în care există o epidemie majoră de mpox subtip Clade 1”, a explicat Olivia Wigzell, șefa interimar al Agenției de Sănătate Publică din Suedia, în timpul unei conferinţe de presă. Varianta mpox a subtipului Clade „1b” a cunoscut, de fapt, o renaștere în Republica Democratică Congo din septembrie 2023. Rata sa de mortalitate este estimată la 3,6%.

„Fără riscuri pentru restul populației”

Pacientul a primit îngrijiri și recomandări în conformitate cu reglementările în vigoare, a asigurat Olivia Wigzell. „Credem că Suedia este bine pregătită pentru a diagnostica, izola și trata persoanele cu mpox în siguranță și eficient ”, a adăugat ea. „Că o persoană este tratată pentru mpox în țară nu implică riscuri pentru restul populației ”, a subliniat agenția de sănătate publică într-un comunicat de presă. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) consideră în prezent acest risc ca fiind foarte scăzut, a spus ea.

La rândul său, filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că Europa ar trebui să se confrunte cu mai multe cazuri de mpox importate în „zilele următoare”. „Confirmarea subtipului mpox cladei 1 în Suedia reflectă în mod clar interconexiunea lumii noastre (...) Este probabil ca mai multe cazuri importate de clade 1 să fie înregistrate în regiunea europeană în următoarele zile și în săptămânile următoare ”, putem citi într-un comunicat de presă.

Miercuri, OMS a declarat variola o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar în Republica Democrată Congo care s-a extins în alte țări. Această boală, cunoscută anterior sub numele de variola maimuțelor, a fost înregistrată în 16 țări africane din ianuarie 2022, data ultimei epidemii globale, cu o creștere a deceselor cu 160% din cazuri în 2024. 

13.000 de cazuri înregistrate în Africa în acest an

Descoperit pentru prima dată la om în 1970, în ceea ce este acum Republica Democrată Congo, mpox  se manifestă în mod clasic  sub formă de febră, umflarea ganglionilor limfatici de la gât și erupții cutanate. Inițial, au fost implicate două variante ale virusului mpox, clada 1, prezentă în Africa Centrală și clada 2, în Africa de Vest.

În prezent, majoritatea celor 13.000 de cazuri înregistrate începând cu 2024 în Africa sunt legate de clade 1. Dar preocupările OMS se referă la o tulpină în curs de dezvoltare, distinctă de cele deja cunoscute. A fost identificat sub numele de clade 1B de cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare Biomedicală din Kinshasa într  -o publicație în revista Nature Medicine pe 13 iunie 2024 . 

Mpox este o boală virală care se răspândește de la animale la om, dar se transmite și prin contact fizic apropiat cu o persoană infectată cu virusul. Clada 1b provoacă apariția erupțiilor cutanate pe tot corpul, în timp ce tulpinile anterioare au fost caracterizate prin erupții cutanate localizate și leziuni pe gură, față sau organe genitale. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră