O aplicație ajută „oamenii grași să-și recapete locul în societate”

18 Oct 2022
O aplicație ajută „oamenii grași să-și recapete locul în societate”

Fat Friendly este numele unui nou instrument care a fost lansat la sfârșitul săptămânii trecute în Belgia. A fost dezvoltat de o asociație din Bruxelles ai cărei membri luptă împotriva "grasofobiei"  și militează pentru apărarea drepturilor persoanelor grase, scrie RTBF.

Concret, este o hartă  care enumeră locuri accesibile pentru oamenii grasi. Acestea nu sunt doar baruri și restaurante, ci toate locurile precum piscine, săli de sport, săli de așteptare ale medicilor, saloane de înfrumusețare, săli de cinema, săli de teatru etc.

Instrumentul se dorește a fi participativ. Solicitanții pot adăuga alți membri și își pot scrie comentariile de accesibilitate. Singura condiție: să aibă o mărime de 44 sau mai mult.

Pentru Yasmine Ait Abbou, activistă împotriva grosofobiei și membră a Fat Friendly, este esențial ca comentariile să vină de la persoanele în cauză „pentru că o persoană slabă își poate găsi un loc confortabil fără ca o persoană grasă să poată intra în el” .

Cu alte cuvinte, între oameni grași (și nu trebuie să spunem obezi, rotunzi sau voluminoși), ne intelegem mai bine. Și chiar merge atât de departe încât să notifice dimensiunea participanților pentru a se potrivi cel mai bine cu realitățile fiecăruia.

De cele mai multe ori ne scufundăm pe scaun și suferim în tăcere

Pentru ea, care are 56 de ani, anumite locuri precum  restaurantele sunt inaccesibile pur și simplu pentru că mesele sunt prea aproape una de cealaltă sau pentru că scaunele sunt „se clatină”. Această activistă evocă și „terase cu scaune de plastic care se îndoaie când stau pe ele sau saloane de coafură în care pur și simplu nu încap în scaun”.

Alte exemple foarte grăitoare, potrivit ei, sunt cinematografele sau teatrele: „ Sunt locuri cunoscute a fi super confortabile și unde poți petrece 2 sau 3 ore așezat. Dar pentru mulți grași, scaunele nu sunt deloc confortabile. Sunteți prea înguste. Uneori abia încapeți acolo. Și, din moment ce este o experiență hipersocială, ne este greu să putem spune ceva în acest moment. Așa că, de cele mai multe ori, te afunzi în scaun și suferi în tăcere pentru tot filmul sau spectacolul

Grossofobia, o normă?

Problema, potrivit lui Yasmine Ait Abbou, este că societatea de astăzi este grosofobă: „este ceva care este constant și care este acceptat, validat de societatea noastră. Și când ești o persoană grasă, chiar faptul de a exista este contra curentului pentru că grasofobia este norma din păcate ”.

Acest lucru se traduce prin faptul că nimic nu este gândit pentru oamenii grași, spune ea.

Și asta nu este fără consecințe: „ Nu ne simțim incluși și avem impresia că nu avem locul nostru în societate. Acest lucru ne împinge să ne simțim la margine. Și brusc, asta ne face să simțim că nu avem voie să socializăm și nu avem voie să ieșim. Acea societate pur și simplu nu ne vrea .”

Este atât de multă anxietate încât este mai ușor să stai acasă

"Mulți oameni grași stau acasă pentru că este multă anxietate. Este o încărcătură mentală uriașă să mergi în locuri publice pe care nu le cunoști. Adesea ai o listă de trei, patru, cinci locuri care sunt sigure. Și când nu poți merge într-unul dintre aceste locuri, sunt două ore de cercetare pe internet pentru a găsi imagini cu scaune, mese, toalete și să vezi dacă este utilizabil pentru corpurile noastre grase. Și uneori este atât de multă anxietate încât este mai ușor să stai acasă și să nu ieși afară. ”

Dar cu noul instrument, Fat Friendly, Yasmine Ait Abbou speră să le permită acestor oameni să-și „recupereze locul în societate” . "Devine un instrument care este folosit frecvent de oamenii grași care vor doar să iasă și să aibă o viață socială ” .

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră