Prin desfiinţarea Comisiei Naţionale de Luptă Anti SIDA (CNLAS) peste o sută de pacienţi cu această infecţie, care prezintă rezistenţă la tratamente, nu pot beneficia de un medicament salvator în aceste situaţii, avertizează Iulian Petre, directorul executiv al Federaţiei UNOPA. Acest medicament a fost admins, încă din 2014, pe lista de compensate şi gratuite, dar nu poate fi prescris în lipsa protocolului, misiune care revine CNLAS, care a fost desfiinţată prin Ordinul 686/2015. „Federaţia UNOPA consideră această măsură o greşeală majoră, CNLAS fiind organismul care a construit şi susţinut unul dintre cele mai performante programe de sănătate, Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA, program care a fost apreciat de multe ţări avansate din această lume pentru eficienţa şi rezultatele foarte bune pe care le-a avut în direcţia prevenirii, tratării şi controlului infecţiei HIV în România”, se spune într-un comunicat al UNOPA.
La întâlnirea de mâine cu ministrul Sănătăţii, reprezentanţii UNOPA vor cere ca Ministerul Sănătăţii să revină asupra deciziei şi să găsească modalităţile corecte şi transparente prin care experţii de renume internaţional pe care România îi are în acest domeniu să poată face parte din această comisie, aşa cum se petrece în toate ţările civilizate unde deciziile din sistemele de sănătate sunt luate de cei mai buni specialişti.
Desfiinţarea CNLAS pune în pericol derularea normală a Programului Naţional de Tratament HIV/SIDA, împiedică accesul pacienţilor cu HIV la tratamentele nou intrate pe lista de medicamente compensate, la medicamentele inovatoare, distruge o experienţă de succes în controlul infecţiei cu HIV în România. Se ştie că modelul românesc de luptă contra HIV/SIDA a fost preluat de alte ţări din Uniunea Europeană. Dar prin înlăturarea specialiştilor în infecţia HIV din forurile de decizie, în primul rând pacienţii vor avea de suferit, mărindu-se riscul ca epidemia HIV se va extinde. „Suntem în plină epidemie de HIV în România, numărul persoanelor nou diagnosticate a crescut exponenţial în ultimii ani ca urmare a lipsei de finanţare din partea statului pentru programele de prevenire”, spune Iulian Petre.
La sfârşitul anului 2014, compartimentul de monitorizare al CNLAS raporta un număr de 12.886 pacienţi cu HIV în viaţă, iar în anul 2014, au fost diagnosticate peste 900 de noi cazuri.
Prin Ordinul 686/2015 al Ministerului Sănătăţii se desfiinţează mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Comisiile Ministerului Sănătăţii au atribuţii esenţiale în includerea unor medicamente pe listele de compensate şi gratuite, în achiziţionarea de aparatură medicală pentru dotarea spitalelor. Evident, companiile farma au un interes evident pentru promovarea produsele. Prin acest ordin al Ministerului Sănătăţii, ideea de conflict de interese s-a extins asupra multor membri ai acestor comisii de specialitate, motiv pentru care foarte mulţi reputaţi specialişti, profesori doctori au demisionat din aceste comisii.