Corpul uman: Cercetătorii au descoperit un nou organ. Al 79-lea!

04 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Corpul uman: Cercetătorii au descoperit un nou organ. Al 79-lea!


Într-un fel, nu este un nou organ, dar cercetătorii abia acum îi atribuie acest statut , aşa cum sugerează un studiu, prezentat de site-ul Science Alert, efectuat de specialişti de la University Hospital Limerick şi publicat în revista de ştiinţă The Lancet Gastroenterology Hepatology.

Totuşi, pentru prima descriere a mezenterului trebuie să ne întoarcem mult în timp, în perioada când a trăit Leonardo da Vinci, aşa cum ne recomandă Science Alert. Mesenterul reprezintă membrana care leagă intestinul de peretele abdominal pentru o bună poziţionare a acestuia.

100 de ani de erori!
Datorită observaţiilor microscopice ale profesorului Calvin Coffey, realizate încă din 2012, cercetătorii au constatat că structura mezenterului este diferită de cea bănuită. Iniţial noi remarcam că mezenterul, care leagă intestinul de corp, este un organ continuu. Dar până atunci el era considerat ca fiind fragmentat, cu o structură complexă. Descrierea anatomică făcută timp de o sută de ani era greşită.

Acest organ este departe de a fi fragmentat şi complex. Este pur şi simplu o structură continuă, precizează cercetătorii în articolul publicat pe site-ul universităţii irlandeze.

Acum, când a fost ridicat la rangul de organ, mezenterul ar putea da naştere unei noi discipline medicale. Deoarece sunt necesare cunoaşterea anatomiei şi structurii noului organ, trebuie precizată funcţia acestui organ puţin cunoscut deocamdată, identiate eventualele disfuncţii şi înţeles rolul pe care l-ar putea juca în patologia abdominală.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră