Privitul îndelung la televizor are efect nociv asupra creierului şi măreşte riscul de a suferi de maladia Alzheimer. Cercetătorii de la Institutul pentru Cercetare din California de Nord au făcut un studiu legăturii între modul de viaţă sedentar, performanţele cognitive şi riscul de demenţă. Pentru acest studiu a fost analizat un grup de adulţi, timp de 25 de ani. Mai întâi, autorii studiului au observat că persoanele care fac puţină mişcare erau cele care aveau rezultatele cele mai slabe la testele cognitive. Ei au mai constatat că persoanele adulte care privesc la televizor aproximativ patru ore zilnic aveau, de asemenea, rezultate slabe la aceste teste.
Testul de salivă
Pentru Kristine Yaffe, profesor de psihiatrie, neurologie şi epidemiologie la Universitatea din California, aceste rezultate sunt purtătoare ale unui mesaj de speranţă, deoarece oamenii pot să reducă acest risc de declin cognitiv şi demenţă, pur şi simplu schimbându-şi stilul de viaţă, a declarat doctorul Yaffe la conferinţa internaţională anuală a Association Alzheimer, care are loc, în prezent, la Washington.
În cursul acestei conferinţe, cercetătorii au anunţat că un simplu test de salivă va putea să ajute la detectarea semnelor precoce ale maladiei Alzheimer. Potrivit Association Alzheimer, peste cinci milioane de persoane trăiesc, la ora actuală, în SUA cu această suferinţă şi 28 de milioane ar putea dezvolta această boală până în 2050.
Prioritate pentru sănătate publică
Raportul „Demenţa: prioritate pentru sănătate publică” al OMS şi Federaţia Internaţională pentru Alzheimer, această boală afectează 35,6 milioane de persoane la nivel global, existând pericolul dublării până în 2030 şi chiar al triplării în perspectiva anilor 2050. Preşedintele Societăţii Române Alzheimer, prof. dr. Cătălin Tudose, avertizează că, deşi această boală este specifică persoanelor peste 65 de ani, ea nu mai este a vârstnicilor, ci, în mod îngrijorător, a multor persoane de vârsta a doua. La noi, sunt 270.000 de persoane suferinde de Alzheimer, dar numai 35.000 au fost diagnosticate de medicul specialist.