Creierul este mai mare dimineaţa, iar pe măsură ce se înserează, scade în dimensiune

09 Iun 2015
Creierul este mai mare dimineaţa, iar pe măsură ce se înserează, scade în dimensiune
Dimensiunea creierului variază în cursul zilei şi această micşorarea temporară este considerabilă, comparabilă cu diminuarea definitivă în cazul persoanelor afectate de un an de Alzheimer.

Ştim că picioarele se umflă în cursul zilei, că sânii femeilor se măresc în funcţie de ciclul menstrual. Dar despre faptul că creierul nostru îşi modifică dimensiunile în decursul zilei se ştie mai puţin. Potrivit unei cercetări publicate săptămâna aceasta în revista NeuroImage, creierul este mai mare dimineaţa şi se micşorează treptat pe parcursul zilei, scrie revista Discover.

Cercetătorii de la Institutul şi Spitalul Neurologic din Montreal au analizat aproximativ 10.000 de RMN-uri, dintre care 3.200 din teste clinice asupra persoanelor afectate de scleroză în plăci şi 6.100 folosite într-un proiect privitor la bolnavii de Alzheimer.

RMN-urile arată că creierul este în medie mai mare dimineaţa comparativ cu după-amiaza sau seara, cu 0,18% mai mic în cazul bolnavilor afectaţi de scleroză în plăci şi cu 0,44%, în cazul celor afectaţi de Alzheimer.

Aceste procente par nesemnificative. Dar trebuie să ştim că 0,44% echivalează cu diminuarea creierului într-un an la o persoană afectată de Alzheimer. Pentru a explica acest fenomen cercetătorii susţin că creierul ar fi mai bine hidratat noaptea, datorită unei mai bune repartizări a fluidelor în poziţia culcat. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră