Legioneloza sau Boala legionarilor este o pneumonie acută bacteriană provocată de bacterii de genul Legionella. Bacteria creşte, în mod curent, în mediu umed şi cald (20-50 de grade Celsius). Ea colonizează apa din sistemele de încălzire sau de aer condiţionat, umidificatoare, piscine şi alte sisteme care folosesc apa. Infecţia apare prin inhalarea unor microaerosoli cu bacterii. Riscul de legioneloză este pretutindeni în lume.
În cazul bolii legionarilor, simptomele apar după 2-10 zile de la expunere şi sunt similare unei pneumonii: febră, dureri de cap şi musculare, tuse seacă, probleme de respiraţie. Pacientul trebuie spitalizat întrucât boala poate fi letală în 10%-15% dintre cazuri.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Europa, Australia şi Statele Unite au fost detectate aproximativ 10-15 milioane de persoane cu legioneloză.
Institutul Naţional pentru Supraveghere Sanitară (INVS) din Franţa trage un semnal de alarmă: creşte numărul persoanelor afectate de legioneloză. În 2013, 1.262 de cazuri, în 2014, 1.350 de cazuri, dintre care 122 decese.
Deocamdată, nu avem un vaccin contra legionelozei. Pentru a ne proteja de această infecţie, în acest sezon se recomandă schimbarea filtrelor de la aparatele de aer condiţionat, precum şi evitarea centrelor de spa sau a piscinelor dacă avem suspiciuni că nu sunt igienizate corespunzător.