Guvernul australian a anuntat, recent, ca parintii care refuza sa-si vaccineze copiii vor avea surpriza ca li se micsoreaza alocatia lunara.
“Fara vaccin, fara bani”, acesta e sloganul campaniei derulate in Australia in favoarea vaccinarii copiilor. Este o masura sustinuta de opozitie, adoptata deja de |Parlament, care va intra in vigoare in 2016.
La ora actuala, vaccinarea, care a determinat eradicarea anumitor boli infectioase de pe continentul european, este considerata cea mai eficienta si rentabila masuri de protejare a sanatatii publice.
Vaccinarea permite nu numai protectia individului, dar si pe cea a celor din jurul lui (tineri, gravide, varstnici, bolnavi cronici), care, din diferite motive, nu se pot vaccina (unele boli, varsta etc.).
Se stie ca, la ora actuala, vaccinarea este supusa unei dezbateri pro si contra, la nivel mondial, care a generat o periculoasa aversiune fata de aceasta modalitate de protectie contra unor infectii.
In acest context, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca boli, considerate eradicate, pot renaste si provoca victime, asa cum sunt poliomielita, recentele epidemii de rujeola din Germania si Statele Unite.
Presedintele Societatii de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, subliniaza ca, la noi, “o rata de vaccinare intre 80% si 90% nu poate fi satisfacatoare”.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca, pentru a tine sub control unele boli infectioase, este necesara o acoperire vaccinara in medie de 95%.