Inteligenta artificială revoluționează medicina: va selecta organele donatoare pentru transplant în locul doctorilor având acuratețe sporită

02 Mar 2023
Inteligenta artificială revoluționează medicina: va selecta organele donatoare pentru transplant în locul doctorilor având acuratețe sporită

Inteligența artificială (IA) poate alege organele donatoare pentru transplant cu o acuratețe mult mai mare decât oamenii, au spus cercetătorii britanici în timp ce dezvoltă o nouă tehnologie. Experții au asigurat finanțare de peste 1 milion de lire sterline de la Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire (NIHR) pentru un proiect care utilizează AI pentru a crește numărul de organe disponibile pentru transplant, anunță independent.com.

În prezent, chirurgii trebuie să examineze organele donatoare și să evalueze dacă consideră că sunt de calitate suficient de bună pentru a fi potrivite pentru transplant la pacienți. Acum, o nouă metodă folosește inteligența artificială și „memoria” sa de zeci de mii de imagini ale organelor donatoare pentru a le identifica pe cele care oferă cele mai bune șanse de succes a transplantului.

Echipa din spatele tehnologiei, cunoscută sub numele de OrQA – Organ Quality Assessment – ​​afirmă că ar putea avea ca rezultat până la 200 de pacienți mai mulți care primesc transplanturi de rinichi și încă 100 de transplanturi de ficat în fiecare an în Marea Britanie. Se lucrează în desfășurare pentru a perfecționa tehnologia, dar echipa, inclusiv experți de la Universitatea din Oxford, consideră că va oferi rezultate pentru NHS în viitor. Dezvoltăm un algoritm de învățare automată profundă care va fi antrenat folosind mii de imagini ale organelor umane pentru a evalua imaginile organelor donatoare mai eficient decât ceea ce poate vedea ochiul uman.

În comentariile transmise exclusiv agenției de știri PA, profesorul Hassan Ugail, directorul centrului de calcul vizual al Universității din Bradford, a cărei echipă proiectează analiza imaginii, a declarat: „În prezent, când un organ devine disponibil, acesta este evaluat de către o echipă chirurgicală din vedere, ceea ce înseamnă că, ocazional, organele vor fi considerate nepotrivite pentru transplant.  Acest lucru va însemna, în cele din urmă, că un chirurg ar putea să facă o fotografie a organului donat, să o încarce pe OrQA și să obțină un răspuns imediat cu privire la modul cel mai bine de a utiliza organul donat.”

O parte cheie a evaluării OrQA va fi să caute daune, afecțiuni preexistente și cât de bine a fost spălat sângele din organ.

Colin Wilson, chirurg de transplant la Newcastle upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust și co-conducător al proiectului, a declarat: „Până acum, nu am avut nimic care să ne ajute pe noi, chirurgii, în momentul preluării organelor. Acesta este un pas cu adevărat important pentru profesioniști și pacienți pentru a se asigura că oamenii pot obține transplantul potrivit cât mai curând posibil.

Tehnologia are capacitatea de a revoluționa modul în care avem grijă de oameni, iar această tehnologie de ultimă oră va îmbunătăți serviciile de transplant de organe

„Software-ul pe care l-am dezvoltat „analizează” calitatea organului și își propune să sprijine chirurgii să evalueze dacă organul este suficient de sănătos pentru a fi transplantat.”

Profesorul Derek Manas, director medical al donării și transplantului de organe NHSBT, a declarat: „Aceasta este o dezvoltare interesantă a infrastructurii tehnologice care, odată validată, va permite chirurgilor și clinicienilor de transplant să ia decizii mai informate cu privire la utilizarea organelor și să contribuie la reducerea decalajului dintre acei pacienți pe care îi așteaptă și cei care primesc organe salvatoare.

„Noi, cei de la NHSBT, suntem extrem de angajați să facem din această afacere interesantă un succes.”

Ministrul Sănătății, Neil O’Brien, a declarat: „Tehnologia are capacitatea de a revoluționa modul în care avem grijă de oameni, iar această tehnologie de ultimă oră va îmbunătăți serviciile de transplant de organe.”

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră