Un video realizat de cercetătorii de la Universitatea La Trobe din Melbourne ne oferă ocazia, în premieră, să vedem cum moare o celulă albă omenească şi cum alertează celelalte celule imunitare cu privire la riscul ascuns de infecţie din organism.
Cercetătorii au putut identifica mecanismul prin care o celulă albă aflată la capătul existenţei trage un semnal de alarmă sistemului imun asupra prezenţei unui duşman. Globulele albe, numite leucocite, sunt celule indispensabile bunei funcţionări a sistemului imun. Aceste celule sunt create în măduva osoasă şi se găsesc în special în sânge, limfă şi în unele ţesuturi conjunctive. Ele au rolul de a apăra organismul de infecţiile bacteriene, fungice şi virale, precum şi de cancere.
Filmul decesului unei globulei albe se derulează rapid. Pentru a vizualiza evenimentul, cercetătorii l-au imortalizat, folosind tehnica microscopiei time-lapse. Tehnica presupune capturarea unei serii de fotografii cu ajutorul unui microscop. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Communications.
Comentariile autorilor fac parte dintr-o succesiune de trei etape distincte, vizibile: umflarea, explozia şi ruptura celulei. Când celula albă moare, aceasta explodează, după care se împrăştie sub forma unor mici particule.
Potrivit cercetătorilor, acest mecanism serveşte la alertarea aliaţilor sistemului imun în privinţa unui pericol de infecţie. „Celulele înconjurătoare pot, cu uşurinţă, să absoarbă micile particule răspândite. De asemenea, credem că sunt anumite molecule în aceste particule care, atunci când pătrund în celulele albe sănătoase, le pot avertiza pe acestea că există un agent patogen ameninţător, explică Georgie Atkin-Smith, co-autor al acestui studiu.
Aceste observaţii sunt extrem de valoroase, întrucât contribuie la explicarea mecanismelor de propagare a bolilor infecţioase. Cercetătorii bănuie că virusurile sunt capabile să deturneze particulele purtătoare de mesaj de atenţionare în tot corpul. Cercetătorii au mai descoperit că unele medicamente interferează în mod direct acest proces de alarmare a sistemului imun. „Am constatat că un antidepresiv folosit în mod curent poate bloca în totalitate acest proces şi un antibiotic care poate stimula acest proces, conluzionează dr Géorgie Atkin-Smith.
Observez la mort d’un globule blanc filmée pour la toute première fois par Gentside Découverte