Bilanţ inima artificială Carmat: Doi din trei pacienţi cu implant au decedat

31 Iul 2015
Bilanţ inima artificială Carmat: Doi din trei pacienţi cu implant au decedat
 După aproximativ doi ani de la primul implant al inimii artificiale Carmat, echipa medicale franceză, care a realizat această bio-proteză, îşi prezintă rezultatele în revista The Lancet. Profesorul Alain Carpentier, autorul protezei cardiace Carmat, împreună cu chirurgii cardiaci Daniel Duveau, Christian Latremouille şi Jean-Noel Fabiani, care au realizat primele intervenţii chirurgicale, îşi expun experienţele iniţiale.

Cauza a fost identificată şi corectată

Inima artificială Carmat este realizată din materiale bio prelevate din ţesuri de animale (bovine) pentru a evita formarea de cheaguri de sânge. Autorii studiului spun că la cei doi pacienţicu implant decedaţi nu au fost descoperite complicaţii de tipul cheagurilor de sânge. Şi mai trebuie spus că unul dintre aceşti doi pacienţi a trăit 50 de zile fără un tratament anticoagulant. Echipa de medici francezi mai adaugă că ambele decese au fost provocate de unii compuşi electronici. Dar „cauza a fost identificată şi corectată”, spun autorii studiului.

Prima inima Carmat i-a fost implantată, la 18 decembrie 2013, la spitalul Georges-Pompidou din Paris, lui Claude Dany, un pacient de 76 de ani cu insuficienţă cardiacă terminală. S-a încercat re-operarea după 23 de zile de la prima intervenţie,din cauza unei compresii asupra inimii provocată de prezenţa excesivă de lichid în periard, ceea ce împiedica funcţionarea nomrală a inimii. Tratamentul anticoagulant a fost întrerupt pentru a nu provoca sângerări post-operatorii. Dany a decedat după 74 de zile de la intervenţie, subit, în timp ce discuta cu familia şi bea o răcoritoare.

Al doilea pacient, în vârstă de 69 de ani, a primit implantul la spitalul din Nantes, la 5 august 2014. El a supravieţuit 270 de zile, timp în care a părăsit spitalul, graţie unui aparat special. Dar după patru luni de la revenirea la domiciliu, el a fost internt din nou în spital din cauza unei scăderi a debitului cardiac. El nu a supravieţuit încercării de înlocuire a inimii artificiale. Celui de-al treilea pacient i s-a implantat inima artificială la 8 aprilie anul acesta. Şi pentru încheierea primei faze a testului clinic aflat în curs, echipa medicală trebuie să efectueze în total patru asemenea intervenţii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră