Celastrolul, substanţă extrasă dintr-o plantă ce creşte în China, ar putea fi elementul de bază al unei pastile contra obezităţii. După tentative mai mult sau mai puţin reuşite, cercetătorii americani de la Şcoala de Medicină de la Harvard s-au axat pe leptină, hormonul care reglează greutatea corpului. Descoperit în 1994, acest hormon al saţietăţii are profilul ideal pentru a lupta contra obezităţii. Scretată de mai multe ţesuturi, leptina semnalează prea-plinul energetic al creierului, dar de asemenea intervenine pentru a arde grăsimile suplimentare din ţesutul adipos.
Dar la pesoanele devenite obeze din cauza excesul alimentar, leptina îşi pierde această misiune în corp. Concentraţiile de leptină mari din sânge nu mai au efect. Pentru a-i reda leptinei misiunea pierdută, echipa lui Umut Ozcan a cercetat o substanţă care ar putea să redea ţesuturilor sensibilitate la acest hormon. Pentru aceasta cercetătorii au izolat celastrolul dintr-o plantă medicinală care creşte în China, lei gong-teng sau „viţa de vie a tunetului divin”.
Aplicată la modelul de obezitate al rozătoarelor, această substanţă a dat rezultate promiţătoare. După trei săptămâni de folosire a celastrolului, animalele au avut nevoie de trei ori mai puţine alimente şi au pierdut aproximativ 40% din greutatea corporală iniţială.
Nivelul leptinei din sânge, dar şi cel al zahărului şi al colesterolului s-au normalizat. O activitate metabolică mai intensă a provocat eliminare grăsimilor, confirmând reluarea activităţii leptinei. Cercetătorii au observat, de asemenea, că pierderea în greutate vizează doar masa adipoasă şi nu pe cea musculară. Tratamentul s-a dovedit fără efect în cazul rozătoarelor care nu erau obeze.
Această substanţă este cunoscută pentru virtuţile ei anti-inflamatoare şi chiar antitumorale. Dar punerea la punct a unui tratament adaptat persoanelor obeze are nevoie de timp. Dar chiar dacă se va realiza aceasă pastilă şi chiar dacă administrarea ei nu va fi asociată cu efecte nedorite, totuşi un asemenea medicament nu trebuie să ne reducă vigilenţa în privinţa alimentaţiei echilibrate din punct de vedere nutriţional.