Cercetătorii de la Universitatea Osaka au anunţat recent că au încheiat cu succes testarea pe rozătoare a unui vaccin contra hipertensiunii arteriale. Hipertensiunea este o tulburare cardiovasculară extrem de frecventă. Ea se caracterizează prin presiunea anomal de mare a sângelui asupra pereţilor vaselor de sânge, ceea ce pune în mare dificultate inima, rinichii şi ochii. Pentru a ţine sub control presiunea sanguiună, pacientul trebuie să ia toată viaţă medicamente (antihipertensive: betablocante, diuretice, inhibitori de enzimă a conversiei de angiotensină), să aibă un anumit regim alimentar în primul rând hiposodat, un anumit stil de viaţă.
Tratamentul medicamentos prescris, respectiv combinaţia de mai multe molecule, nu este tocmai uşor de ţinut. Pornind de la aceste repere, cercetătorii japonezi de la Universitatea Osaka, sub coordonarea doctorului Hiroshi Koriyama, au pus la punct un vaccin ADN pe bază angiotesina II (Ang II). Efectul constă în creştere a tensiunii arteriale. Răspunsul imun la contactul cu această substanţă este de a inhiba creşterea tensiunii arteriale. Datorită acestor medicamente de memorie imunitară, vaccinul ar fi eficient circa şase luni. Vaccinul a fost testat pe rozătoare. Tensiunea lor a scăzut cu aproximativ 20% în circa şase luni. Încurajaţi de aceste rezultate, cercetătorii speră să înceapă testele clinice pe pacienţ hipertensivi în următorii trei ani.
Unul din zece români este hipertensiv
Apariţia unui vaccin capabil să ţină la valori normale tensiunea arterială, chiar un termen limitat, este foarte important date fiind efectele asociate medicaţiei prescrise în aceste cazuri şi numărului mare de persoane suferinde de hipertensiune în întreaga lume. În ţara noastră, potrivit informaţiii furnizate de prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedinta Societăţii Române de Hipertensiune, patru din zece români au această suferinţă. Din totalul de 16 milioane de adulţi, înregistraţi oficial la noi, şapte milioane sunt hipertensivi. Problema este că dintre aceştia doar un sfert iau tratamentul corect.
Prof. dr. Dorobanţu avertizează că mulţi români ignoră că hipertensiunea reprezintă un factor de risc major pentru accident vascular cerebral şi infarct miocardic şi că trebuie monitorizată deoarece este o boală discretă sub aspectul simptomelor, dar severă sub aspectul consecinţelor.