Han Han, o fetiţă de trei ani, suferindă de hidrocefalie, a beneficiat de un transplant de craniu fabricat cu ajutorul tehnicii 3D. Operaţia, realizată la Second People's Hospital din provincia chineză Hunan, a fost descrisă în presa oficială chineză, anunţă Francetvinfo.fr. Hidrocefalia se caracterizează prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculele cerebrale. Acest lichid, produs în ventricule, ajunge dintr-o cavitate în alta pentru a se răspândi la suprafaţa creierului. El protejează creierul de şocuri, contribuie la transportul hormonilor, echilibrează presiunile şi recuperează deşeurile produse în diferite zone ale creierului.
În cazul hidrocefaliei, evacuarea lichidului cefalorahidian nu se mai face corect. La micuţa pacientă, acumularea de lichid a determinat creşterea de patru ori a volumului craniului ei. Craniul a devenit extrem de greu pentru Han Han. Ea nu-şi mai putea susţine capul. De asemenea, această acumulare excesivă de lichid putea provoca o infecţie finalizată, în absenţa tratamentului, cu orbirea copilei.
Chirurgii chinezi au folosit o imprimantă 3D pentru a crea un model de craniu pentru mica pacientă, care le-a permis să conceapă o armatură din titan. În timpul operaţiei, medicii au îndepărtat scalpul pentru a crea un suport îmbibat în soluţie salină. Apoi, ei au drenat lichidul cefalorahidian în exces. Pentru a uşura reconstrucţia craniană, noul craniu a fost divizat în trei părţi. Chirurgii au asigurat armăturii proporţiile unui craniu de adult pentru a permite dezvoltarea normală. Cu timpul, propriile oase vor încadra armatura şi o vor întări.
În general, tratamentul hidrocefaliei se face prin intervenţie chirurgicală, constând în crearea unei noi căi care să permită evacuarea lichidului.