Cercetătorii de la Universitatea Yale, coordonați de profesorul de imunologie Akiko Iwasaki, au analizat un grup de rozătoare afectate de virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1). Ei au remarcat că acest virus extrem de răspândit ar fi capabil să se propage în zona genitală spre măduva spinării și, pe acest traseu, poate infecta neuronii prezenți în colon. În aceste condiții, moartea celulelor nervoase provoacă încetinarea tranzitului și apariția constipației. Desigur, nu putem extrapola aceste informații în totalitate de la rozătoare la oameni, explică autorii studiului. Totuși, această descoperire ar putea să fie un punct de plecare pentru noi tratamente.
De altfel, studiile anterioare au adus argumente privind impactul unui virus asupra celulelor nervoase ale colonului: citomegalovirus, virusul varicela-zona zoster și virusul bolii Epistein Barr ar putea să favorizeze apariția constipației. Pentru a se proteja de virusul herpesului genital există o singură soluție eficientă: prezervativul. Dar HSV-1 se poate transmite via mucoasele faciale în zona genitală, mai expuse fiind persoanele care fac sex oral.
Există doua tipuri de herpes (HSV): HSV-1 și HSV-2. Aceste două virusuri au ADN diferit și ambele provoacă leziuni orale (vezicule) și genitale. Cu toate acestea, HSV-1 este cauza a 80% din totalul leziunilor orale și doar a 20% din leziunile genitale; în cazul HSV-2 procentele sunt inverse (80% genitale și 20% orale).
Potrivit specialiștilor, constipația cronică afectează între 3% și 5% dintre adulți în țările occidentale. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, la nivel global, 3,7 milioane de persoane sub vârsta de 50 de ani sunt purtătoare ale virusului simplex herpes tip, cu potențial ca acesta să se propage în zona genitală.