Cazul de gripă aviară anunţatde autorităţile britanice este pus pe seama suşei H7N7, un virus înalt patogen la păsări. Agenţia de protecţie alimentară a anunţat, prin veterinarul şef din cadrul Ministerului britanic al Mediului, Alimentaţiei şi Problemelor Rurale, citat de AFP, că nu există nici un risc pentru consumatori.
Un perimetru de protecţie de 10 kilometri în jurul fermei vizate din oraşul Preston a fost izolat. Păsările sunt în curs de sacrificare, ca măsură de prevenire a răspândirii gripei. 170.000 de păsări ar trebuie sacrificate. Gripa aviară este o infecţie care poate afecta aproape toate speciile de păsări sălbatice sau domestice. Totuşi, virusul H7N7 este mai frecvent depistat la păsările sălbatice, la care, de altfel, gripa aviară este extrem de contagioasă, se precizează pe site-ul Institutului Pasteur.
Virusul H7N7 este extrem de virulent, capabil să provoace moartea unui număr foarte mare de păsări în fermele mari de pui şi curcani.
Ultimul caz de gripă aviară H7N7 a fost confirmat în februarie anul acesta şi a fost depistat la o fermă de păsări din sudul Marii Britanii.
O altă suşă a virusului gripei aviare, H5N8, a fost identificat la începutul lunii noiembrie anul trecut în Germania şi Olanda, unde, de asemenea, au fost sacrificate mii de păsări.