Consumul periodic de suc din grepfrut are efecte benefice asupra inimii, indică studiul publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition. Cercetătorii francezi de la Institutul Naţional pentru Cercetări Agronomice (INRA) din Clermont-Ferrand au monitorizat 48 de femei cu stare bună de sănătate, cu vârste între 50 şi 65 de ani, una dintre categoriile de persoane mai expuse afecţiunilor cardiace. O jumătate dintre aceste femei au beneficiat zilnic de o cană de 33 cl de suc proaspăt de grepfrut, bogat în flavonoide. Cealaltă jumătate a primit un suc de grepfrut fără flavonoide. Rezultatele acestui test, care a durat şase luni, indică o îmbunătăţire a stării de sănătate a vaselor de sânge ale femeilor care au băut sucul bogat în flavonoide.
Cercetătorii au folosit un test care măsoară elasticitatea pereţilor arterelor şi flexibiliatea acestora. Cu cât vasele de sânge sunt mai elastice cu atât vor asigura o mai bună aprovizionare cu sânge şi oxigen.
Cercetătorii au explică într-un raport că sucul proaspăt de grepfrut poate reduce rigiditatea arterelor mai ales în cazul femeilor adulte spre perioada de menopauză, cu o stare bună de sănătate. Autorii studiului susţin că meritul revine în mod deosebit flavonoidelor, consideraţi antioxidanţi naturali şi o sursă valoroasă de vitamina C. Flavonoide se mai găsesc în mere, piersici, fructe de pădure, căpşuni, zmeură, ceapă, varză, roşii, pătrunjel.