O alimentaţie bogată în grăsimi poate perturba funcţionarea creierului, suţine un studiu canadian, publicat în numărul din14 iulie al revistei Neuropsychopharmacology. Citată de Journal de Montreal, Stephanie Fulton, cercetătoare la Universitatea din Montreal şi la Centrul de cercetări al CHUM, explică: „Studiile noastre demonstrează că, independent de numărul kilogramelor în plus şi chiar de obezitate, o alimentaţie bogată în grăsimi saturate poate să afecteze funcţionarea circuitelor cerebrale, asociate tulburărilor observate în cazuri de toxicomanie şi hiperfagie.
Uleiul de măsline
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii canadieni au comparat comportamentul rozătoarelor din trei grupe: prima, cu regim bogat în acizi graşi saturaţi, din care jumătate proveneau din ulei de palmier; a doua, cu regim bogat în acizi graşi mono-nesaturaţi cu 50% ulei de măsline ; a treia, cu regim sărac în grăsimi.
După opt săptămâni de regim, rozătoarele din toate grupele aveau aceeaşi greutate. Apoi, s-a observat o diferenţiere a comportamentului lor. Cecile Hryhorczuk, co-autor al studiului, precizează: „Am stabilit că rozătoarele care au un regim pe bază de ulei de palmier au funcţia dopaminei mai puţin eficientă. Adică, echilibrul dopaminei, implicată în apariţia stării de vigilenţă şi de căutare a plăcerii în special, este afectat. De asemenea, cu cât consumăm mai mulţi acizi graşi saturaţi, cu atât simţim nevoia să consumăm mai mulţi pentru a ajunge la un nivel de satisfacere a gustului, subliniază Stephanie Fulton.
Este „un fenomen comparabil cu toleranţa la droguri, care face ca o persoană să tot mărească doza pentru a simţi acelaşi efect”, precizează cercetătoarea, citată de Journal de Montreal. Asta se traduce astfel: consumăm mai multe grăsimi saturate, totuşi scade gradul de plăcere şi vom căuta ca să consumăm tot mai mult pentru a mări plăcerea. Este un cerc vicios.
În ierarhia acizilor graşi, cei monsaturaţi de tipul uleiului de măsline este cel mai avantajos. Grupa rozătoarelor care au beneficiat de ulei de măsline nu au prezentat nici un fel de tulburări la nivel cerebral.
Atenţie! Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Michigan a demonstrat că a mânca pizza de patru ori pe săptămână sau de trei ori pe săptămână, cartofi prăjiţi, ori zilnic câte o tabletă de ciocolată înseamnă că am creat o dependeţă de aceste alimente (adicţie alimentară). În opinia autorilor acestui studiu, ciocolata, cartofii prăjiţi şi pizza sunt printre drogurile cele mai puternice care se găsesc în farfuriile noastre.