Primele rezultate ale testelor clinice legate de vaccinul experimental contra febrei dengue au fost publicate în revista England Journal of Medicine. Vaccinul contra febrei dengue este foarte important în condiţiile în care această boală poate provoca moartea mai ales în cazul copiilor.
Vaccinul a permis evitarea spitalizării a peste 80% dintre copiii cu vârste de peste 9 ani. Pentru cei între 2 şi 8 ani, eficienţa medie a vaccinului a fost de 56% . Informaţiile oferite de England Journal of Medicine arată că vaccinul conferă protecţie de peste 93% contra cele mai grave forme a febrei dengue în grupul persoanelor cu vârste între 9 şi 16 ani şi de 44,5% , la grupa de vârstă 2 şi 8 ani.
Firma producătoare susţine că acest vaccin experimental are potenţial pentru o reducere importantă a presiunii acestei boli în ţările unde febra dengue este endemică. După anii 1950, febra dengue s-a răspândit continuu, cu 50 de milioane de cazuri, înregistrate anual, din care 500.000 sunt cazuri de dengue hemoragică, letală în peste 20% dintre cazuri.
Ţânţarul-femelă
Febra dengue este o infecţie virală provocată de virusul dengue din familia Flaviviridae. Virusul dengue este transmis de femelele ţânţarilor Aedes aegypti şi Aedes albopictus.
Febra dengue poate fi letală, mai ales în cazul copiilor. Nu există un tratament specific pentru febra dengue, dar depistarea bolii în faze incipiente şi administrarea de tratamente eficiente permit diminuarea riscului de deces sub 1%.
Virusul dengue ajunge la om atunci când este înţepat de ţânţarul infectat.
Simptome
Febra dengue provoacă un sindrom de tip gripal şi poate evolua cu complicaţii cu potenţial letal, situaţie în care vorbim despre febra dengue severă.
Boala are debut brusc cu febră (40 de grade Celsius), dureri severe de cap, musculare, ale orbitelor, articulare, stare de greaţăşi vomă, inflamarea ganglionilor, pete roşii pe piele. În faza critică, febra dengue severă se manifestă prin : acumularea de lichid la nivelul pieptului şi abdomenului, hemoragii interne, dureri abdominale severe, stare de vomă persistentă, cu sânge, sîngerări gingivale etc.
Dacă în faza critică a bolii nu este administrat un tratament eficient pentru evitarea complicaţiilor, decesul poate surveni în 24-48 de ore.