În lume, aproape 10% dintre femei consumă alcool în timpul sarcinii și 119.000 de bebeluși sunt victime ale acestui viciu, în fiecare an. Europenele sunt în top la acest capitol, avertizează un articol publicat în Le Figaro.
În fiecare an, în lume, 119.000 de copii vin pe lume cu sindromul alcoolismului fetal, o consecință gravă a consumului de alcool de către femei în timpul sarcinii, estimează primul studiu de amploare pe această temă, publicat în The Lancet Global Health.
Autorii, de la Centrul pentru sănătate mentală și adicții din Toronto (Canada), au cercetat articolele medicale privitoare la consumul de alcool în timpul sarcinii, publicate între ianuarie 1984 și iunie 2014 (23.740 de studii, dintre care au fost selectate pentru analize 328). De asemenea, a fost cercetată prevalența sindromului alcoolismului fetal în articole publicate între noiembrie 1973 și iunie 2015 (11.110 studii, 62 selectate pentru analiză). Cercetătorii precizează că estimările sunt prudente, atenția fiind concentrată pe sindromul alcoolismului fetal.
Sindromul alcoolismului fetal
În total, cercetătorii au calculat că aproape 15 copii la 100.000 de nașteri vor avea acest sindrom, respectiv 119.000 copii afectați, anual, în lume.
Alcoolul consumat în timpul sarcinii depășește placenta și fătul are un nivel al alcoolemiei comparabil cu cel al mamei. Dar, comparativ cu femeia însărcinată, fătul este incapabil să metabolizeze alcoolul, acesta putând să provoace afecțiuni ireversibile, în special la nivelul creierului. Alcoolul este un factor de risc știut pentru deces la naștere, avort spontan, naștere prematură, întâzieri în procesul de creștere intrauterină și venirea pe lume sub greutatea normală. La acestea se adaugă sindromul alcoolismului fetal, descris încă din 1973, care se caracterizează prin handicap fizic, cognitiv și comportamental. 43% dintre copiii afectați de acest sindrom prezintă malformații și anomalii cromozomiale, în timp ce 18% au probleme comportamentale și mentale.
Deocamdată, nu se știe de ce unii bebeluși vor fi mai afectați comparativ cu alții, de la ce cantități alcoolul este periculos, dacă riscurile sunt mai mari în anumite etape ale sarcinii. Dr. Svetlana Popova, coordonatorul studiului, spune că un lucru este cert: în timpul sarcinii, femeia trebuie să renunțe total la alcool.