Drona ar putea fi viitorul mijloc transportare a sângelui. Este promisiunea unui studiu american, publicat în revista Plos One.
Autorii studiului au fost interesaţi dacă transportul cu drona ar putea afecta calitatea sângelui prelevat, ţinând seama de turbulenţe, acceleraţii... Testele au indicat că turbulenţele nu degradează celulele sanguine şi nu favorizează coagularea, comparativ cu metodele clasice de transportare a eşantioanelor biologice.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, zborurile au durat maximum 40 de minute, la o altitudine de cel puţin 100 de metri. La sosire, testele au indicat că sângele nu a suferit nici un fel de modificări pentru că diferenţa de temperatură între sol şi aer variază cu mai puţin de 1 grad Celsius la 100 de metri altitudine. Sângele trebuie transportat la o temperatură în aer între 18 şi 24 de grade Celsius.
Potrivit cercetătorilor, transportul sângelui cu drona reprezintă o soluţie eficientă pentru zonele rurale, izolate, cu drumuri nepracticabile. Cu atât mai mult cu cât o dronă poate atinge viteze de 150 km/h.