Distrofie retiniană. Soluția: ”ochiul bionic”

28 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Distrofie retiniană. Soluția: ”ochiul bionic”

Sistemul de proteză retiniană Argus II este destinat să stimuleze electric retina, astfel încât să declanșeze percepția vizuală în cazul persoanelor care și-au pierdut vederea din cauza unor boli care afectează retina, informează site-ul BFMTV.

După o serie de teste concludente, efectuate în Franța și Statele Unite, o pacientă a beneficiat de aceste sistem, în premieră, în Canada.

Este vorba de Sandra Cassel (26 de ani), care a fost diagnosticată cu distrofie retiniană, o boală degenerativă a retinei care provoacă pierderea vederii. În prezent, nu există un tratament curativ contra distrofiei retiniene. În luna mai, anul acesta, Sandra Cassell a fost selecționată pentru a beneficia de sistemul de proteză retiniană numit Argus II, distribuit de  compania americană Second Sight, care i-a permis redobândirea percepției vizuale. 

Intervenția chirurgicală, extrem de complicată, a fost realizată de membrii Centrului universitar de oftalmologie al Universității din Montreal (CHU, spitalul Maisonneuve-Rosemont (Québec). Această inovație reprezintă o nouă speranță pentru foarte multe persoane care și-au pierdut vederea în urma unei boli degenerative a retinei, afirmă dr. Isabelle Hardy, șeful medical al CHO.

Sistemul Argus II este o cameră montată pe ochelari, care transformă imaginile captate în impulsuri electrice cu ajutorul unui mic calculator pe care pacientul îl are asupra lui. Scopul acestei stimulări electrice este de a potența celulele retiniene reziduale viabile, ocolind celulele moarte. Vederea pacientului nu este clară, dar el obține o anumită funcție vizuală. Impantul îmbunătățește capacitatea unei persoane nevăzătoare de a face unele activități zilnice, care să-i permită, de exemplu, să recunoască forme sau obiecte mari, să localizeze persoane și să distingă contururi. 

Din 2011, în Europa
Argus II este prima retină artificială sau ”ochiul bionic” care a primit autorizație de punere pe piață în Europa (marcaj CE în 2011) și prima, dar și unica proteză retiniană autorizată în Statele Unite (2013) și Canada.

După ce implantul este reușit, pacientul trebuie să învețe să folosească acest sistem. În ultimele săptămâni, Sandra Cassell a învățat să vadă din nou cu ajutorul specialiștilor. Împreună cu specialiștii, pacienta a făcut exerciții speciale de readaptare și de reeducare, astfel încât creierul ei să învețe să interpreteze noile informații trimise. Este un proces lung ce depinde de motivația persoanei.

Când toate condițiile favorabile sunt prezente, se pot obține ameliorări semnificative, subliniază cercetătorii.

În prezent, se fac demersuri pentru selectarea unui alt pacient care să beneficieze de acest sistem. În Franța, între 2014 și 2016,  18 persoane au beneficiat de această proteză retiniană. Operațiile au fost efectuate la Centrul spitalicesc național de oftalmologie (CHNO) Quinze-Vingts din Paris, la CHU Bordeaux și CHU Strasbourg, pacienții suferind de retinită pigmentară, boală ereditară gravă, care duce la degenerescența progresivă a celulelor sensibile la lumină din retină.

În total,  în Franța, 36 de pacienți nevăzători, afectați de retinită pigmentară, vor beneficia de acest ”ochi bionic”, prin studiul validat de Înalta Autoritate în Sănătate (HAS). 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră