O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au arătat că datele oficiale prezintă doar o parte din dimensiunea fenomenului. Astfel, în 2007, Fundaţia Soros indica, doar în rândul elevilor de gimnaziu, un număr de două ori mai mare decât cel prezentat de autorități - 170.000 elevi. În 2008, un alt studiu1 estima că, la scară naţională, existau 350.000 de copii ai căror părinţi emigraseră în străinătate, iar mai mult de o treime dintre aceştia (circa 126.000) erau afectaţi de migraţia ambilor părinţi. Aceşti copii sunt lipsiţi de afecţiune şi de îndrumare părintească, se confruntă frecvent cu dificultăţi de ordin emoţional, social şi educaţional.
Salvaţii Copiii România oferă o şansă la protecţie şi educaţie acestor copii prin intermediul proiectului „Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate, prin centre de zi”.Prin acest proiect, aproximativ 1.280 de copii din municipiul Bucureşti şi 13 judeţe vor beneficia de suport psihologic, social şi educaţional.
“Este dificil pentru un copil ai cărui părinți sunt plecați la muncă în străinătate să aibă același comportament ca înainte de plecarea acestora. Lipsa lor îl va face să se simtă frustrat și să dezvolte diverse probleme de ordin emoțional, educațional și social”, subliniază Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România.