O psiholoagă din SUA şi un medic din Franţa desfiinţează cu argumente pertinente dietele de slăbit

19 Iun 2015
O psiholoagă din SUA şi un medic din Franţa desfiinţează cu argumente pertinente  dietele de slăbit
 O psiholoagă  a lansat o serie de argumente ce demonstrează că regimurile alimentare nu servesc la nimic, iar un medic din Franţa explică de ce argumentele sunt pertinente. Indiferent ce regim aţi ales pentru a reveni la o greutate normală, el înseamnă privarea de unele alimente şi de aceea nu funcţionează. Este concluzia la care a ajuns, după 20 de ani de studii, Traci Mann, o cercetătoare în psihologie de la Universitatea din Minnesota. Studiile ei sunt prezentate într-un volum lansat recent şi intitulat „Secrets from the eating lab”. Ea explică în acest volum că, oricât de mare ar fi voinţa, a urma un regim se finalizează cu un eşec, deoarece regimul alimentar este contra naturii specifice omului. Şi nu doar că regimurile nu funcţionează, dar ele provoacă, de cele mai multe ori, acumularea de kilograme în plus. „Americanii sunt pe cale să piardă această bătălie, deoarece nu avem înscris în gene ca creierul şi corpul omului să fie obligate să reziste la hrană. Asta este împotriva a ceea ce este biologic imperativ pentru a supravieţui, explică Traci Mann pentru Washington Post. 

Potrivit psihologului Traci Mann, atunci când ţinem un regim, apar trei tipuri de modificări biologice: neurologice, hormonale şi metabolice. Să începem cu modificările neurologie.”Când urmaţi un regim, deveniţi mai atenţi la alimentele din jurul dumneavoastră. Iar creierul are reacţii puternice, mai ales la alimentele delicioase. Ele par mult mai apetinsante, iar creierul le conferă o valoare de recompensă mai puternică, devenind din ce în ce mai irezistibile, explică Traci Mann.

Apoi, sunt modificările hormonale. „Când pierdeţi din grăsimi, nivelul hormonilor se modifică. Hormonii care indică creierului starea de saţietate se diminuează, în schimb cresc hormonii care semnalează foamea”, spune Traci Mann.


În privinţa modificărilor metabolice, Traci Mann spune că, în perioada dietei, metabolismul se domoleşte. Corpul foloseşte caloriile în modul cel mai eficient posibil. Ceea ce pare să fie un lucru bun... dacă v-aţi înfometa. Corpul nostru este obişnuit să supravieţuiască cu colorii puţine. Deci el poate trăi şi din resturi stocate sub formă de grăsimi. Potrivit lui Traci Mann, din punct de veder fizic a ţine un regim este echivalent cu înfometarea. Punem corpul exact în condiţia de înfometare.


Dr. Chantal Julia, medic la Spitalul Avicenne de Bobigny şi cercetător în epidemiologie nutriţională, mărturiseşte în Sciences et Avenir că „modificările biologice evocate Traci Mann, care descalifică regimurile, sunt pertinente. Restricţia calorică, indiferent sub ce formă se prezintă (regim hiperprotidic, hipoglucidic etc.), în final are ca rezultat pierderea în greutate. Dar acest proces este asociat cu numeroase modificări fiziologice, care contribuie la limitarea pierderii în greutate şi, în final, chiar acumularea de kilograme în plus. De altfel, completând opiniile lui Traci Mann, dr. Chantal Julia reaminteşte că dieta, fără un program susţinut de exerciţii fizice, are consecinţeşi asupra masei adipoase,  şi a masei musculare. Astfel, după un regim de slăbit, se observă o pierdere a masei musculare şi un surplus de masă adipoasă. Şi, totuşi, sunt persoane care reuşesc cu un regim de slăbit. „Când se întâmplă acest lucru spunem că este un succes. Dar dacă revenim şi chiar depăşim greutatea iniţială, nu spunem că regimul este de vină, ci că noi suntem singurii vinovaţi. Ceea ce este fals” , observă Traci Mann.

Pe de altă parte, dr. Chantal Julie este de părere că dietele numite populare (Dukan, Atkins etc.) sunt asociate cu frustrări majore, care explică dezastrul provocat de acestea pe termen lung. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră