Şi cu această dietă, poate cea mai dezechilibrată dintre toate, scade pofta de mâncare, corpul nu pierde din energie, în schimb, scade în greutate. Cu Bulletproof nu ne va fi foame, nu vom avea poftă de mâncare, spune părintele acestei diete, Dave Asprey. Mai mult, dieta Bulletproof stimulează creierul, energia, face din dumneavoastră cel mai muncitor om, cel mai bun tată, cea mai bună persoană”, scrie autorul pe site-ul dedicat noului regim, extrem de apreciat peste Atlantic.
Cafea-unt-ulei, la micul dejun
În centrul acestei ciudate diete de slăbit se află o băutură, preparată din cafea (fără micotoxine – microorganisme care pot apărea în timpul fermentaţiei), unt şi ulei fără trigliceride. Acest preparat este propus la micul dejun. Această reţetă nu e originală. Autorul s-a inspirat din reţeta unui ceai special, specific pentru unele populaţii tibetane. Dave Asprey a verificat avantajele acestei băuturi în timpul unei călătorii în Tibet, în 2004, când a cunoscut pe pielea lui efectele răului de înălţime.
Potrivit lui Dave Asprey, această aşa-zisă cafea, băută dimineaţa, ar prezenta numeroase beneficii: inhibarea senzaţiei de foame, stimularea activităţii creierului datorită cafeinei (fără a fi nevoie de zahăr pentru a-i asigura necesarul de energie, spune Dave Asprey) şi scăderea poftei de mâncare. Activarea metabolismului şi renunţarea la obiceiul de a ronţăi între mese sunt alte puncte albe ale dietei.
Un regim dezechilibrat, chiar periculos
Promisiunile care însoţesc această dietă sunt extrem de ispititoare, mai ales într-o ţară ca SUA, unde o treime din populaţie suferă de obezitate. Dar aceste promisiuni sunt rupte de realitate, chiar periculoase, avertizează Aurelie Guerri, dietetician-nutriţionist, citat de doctissimo.fr. Obiectivul dietei Bulletproof este ca aportul caloric provenit din grăsimi bune să reprezinte 50%-60%, din proteinaza, 20% şi restul de aproxiamtiv 20%, din legume. Cele trei procente sunt dezechilibrate în raport cu recomandările, potrivit cărora consumul este între 50% şi 55% glucide de bună calitate, explică dieteticianul Aurelie Guerri.
O altă fisură a acestei diete: fibrele. Din acest regim lipsesc fibrele, care totuşi sunt foarte importante, spune Aurelie Guerri. Efectul lor protector contra bolilor cardiovasculare sau chiar a unor forme de cancer a fost demonstrat în repetare rânduri. Regimul Bulletproof ar putea fi, deci, nefast, pentru sănătate, potrivit experţilor, pe de o parte, din cauza carenţelor şi, pe de altă parte, din cauza scăderii aportului de nutrienţi esenţiali.
Eficienţă pusă sub semnul întrebării
Este foarte posibil ca persoanele care ţin această dietă să slăbească rapid, chiar mai rapid comparativ cu oricare alt regim monodietetic sau foarte restrictiv. Dieta poate merge pe termen scurt, dar nu pe termen lung. Soluţia pentru a a ajunge la o greutate normală şi a reuşi să o conservi este reechilibrarea alimentaţiei. Sau să mânânci din toate, reducând numărul de calorii la cât este necesar, repartizat în cantităţi rezonabile, la cele trei mese principale.
Nutriţionistul Aurelie Guerri este de părere că nu trebuie renunţat la micul dejun în favoarea acestei băuturi. Micul dejun este esenţial pentru corp pentru reechilibrarea energetică, spune nutriţionistul Guerri. Dacă această băutură miraculoasă promovată de Dave Asprey poate furniza energie, aceasta se datorează numai cafeinei, care are ca efect stimularea creierului. „Fructele şi legumele, bogate în antioxidanţi şi vitamine, pot, de asemenea, să asigure necesarul de energie. Şi sunt chiar o sursă de energie de calitate superioară”, susţine nutriţionistul Aurelie Guerri.
Afacere
Dieta Bulletproof a devenit o veritabilă afacere. Beneficiază de magazine în California şi are un site prin intermediul căruia se pot procura o serie de produse, inclusiv băutura miraculoasă în capsule, kituri de performanţă pentru prepararea la domiciliu, la care se adaugă şi alte produse, care nu prea au legătură cu dieta: saltele inteligente, veioze şi alte obiecte zen. De altfel, firma lui Dave Asprey are un fond de 9 milioane de dolari, destinat extinderii reţelei de magazine pentru produsele lui. Dieta a făcut fericite şi câteva celebrităţi: Shailene Woodley, actriţa din filmul "Divergent", umoristul Jimmy Fallon. Iată că, totuşi, Asociaţia britanică de nutriţie, a inclus dieta Bulletproff între primele zece diete ale celebrităţilor care ar trebui evitate în 2016, deoarece este în contradicţie cu recomandările privind protejarea sănătăţii şi încă nu şi-a dovedit eficienţa.