În curând, pentru diabetici, plasturele care testează nivelul zahărului din sânge şi reglează insulina

24 Iun 2015
 În curând, pentru diabetici, plasturele care testează nivelul zahărului din sânge şi reglează insulina
 Diabeticii vor putea să-şi testeze nivelul zahărului din sânge şi, apoi, să-şi regleze nivelul insulinei cu ajutorul unui simplu plasture, potrivit unui studiu al Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS). Plasturele, testat pe rozătoare, s-a dovedit eficient timp de nouă ore, scrie site-ul Top Sante. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (SUA) au aplicat pe rozătoare suferinde de diabet tip 1 plasturi transdermici cu micro-ace de dimensiunea cililor. Aceste ace extrem de mici sunt dotate cu rezervoare microscopice ce conţin enzime sensibile la glucoză şi la insulină, care este dispersată dacă nivelul zahărului detectat în sânge este foarte ridicat, explică cercetătorii americani. Timp de nouă ore acest plasture este capabil să reducă nivelul zahărului din sângele rozătoarelor.

„Noi am conceput acest plasture pentru diabetici. El prezintă o serie de avantaje pentru aceşti pacienţi: funcţionează rapid, este simplu de folosit şi este fabricat din materiale biocompatibile şi lipsite de toxicitate, precizează Zhen Gu, profesor la departamentul de inginerie biomedicală al Universităţii de Stat din Carolina de Nord, principalul autor al studiului.

Dozarea insulinei trebuie făcută cu mare precizie, în funcţie de pacient. Se ştie că o injecţie inadecvată poate genera complicaţii grave cum sunt orbirea, amputaţii, come diabetice şi chiar decesul.

Metoda ţinerii sub control a diabetului cu ajutorul acestui plasture poate fi personalizat, ţinându-se seama de greutatea bolnavului şi sensibilitatea lui la insulină, explică prof. Zhen Gu. Până acum, plasturele a confirmat la nivelul testelor de laborator pe rozătoare. În continuare, trebuie iniţiate testele clinice pentru ca acest plasture să poate intra în procedura de avizare pentru comercializare, în beneficiul persoanelor suferinde de diabet.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global sunt 387 de milioane de persoane suferinde de diabet, iar, în perspectiva anilor 2035, numărul acestora ar putea ajunge la 592 de milioane, în principal din cauza extinderii obezităţii.

În Europa, Turcia este prima pe lista ţărilor europene cu prevalenţă îngrijorătoare a diabetului zaharat.

Potrivit studiului naţional privind prevalenţa diabetului, prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei şi bolii cronice de rinichi (PREDATOR), în Europa, România se plasează printre ţările cu prevalenţă mare a diabetului, cu aproximativ 2 milioane de bolnavi, cu vârste între 20 şi 79 de ani. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră