Ediţia din acest an, a 4-a, a Campionatului European de Fotbal de Sală pentru Persoanele cu Diabet are loc în România, echipa ţării noastre fiind câştigătoarea trofeului în 2014. Evenimentul este organizat de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR), Asociaţia de Diabet Cluj şi Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. “Este o mare onoare și bucurie pentru România, în calitate de Campioană Europeană să organizeze ediția a 4-a DiaEuro 2015, la Sala Polivalentă Cluj-Napoca în perioada 19-26 iulie. Jucătorii noștri s-au antrenat susținut și sunt sigură că vor obține un loc merituos și anul acesta, în condițiile în care cel mai mare beneficiu este câștigul pentru sănătatea lor, așa cum spune și sloganul nostru – Împreună pentru Sport și Diabet” a anunţat Maria Mesaroș, președinta FADR.
Între 1,5-2 milioane de români suferă de diabet
Una dintre metodele de control al diabetului zaharat este și sportul. De altfel, sportul este recunoscut ca o modalitate importantă de prevenire și scădere a prevalenței afecțiunilor cu risc cardio-vascular.
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, netransmisibilă, incurabilă, în care pancreasul își pierde capacitatea de a produce insulină adecvat nevoilor organismului. Insulina este un hormon care controlează nivelul glucozei din sânge și ajută la distribuirea acesteia către diverse celule și țesuturi pentru a fi transformată în energie pentru organism. Diabetul zaharat necontrolat corespunzător poate duce la diferite complicații precum: orbire, insuficiență renală, accident vascular cerebral, infarct de miocard, neuropatie diabetică și picior diabetic.
În România, conform studiului PREDATORR, prevalenţa diabetului zaharat la persoanele cu vârste între 20 şi 79 de ani este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200. Aceste cifre ne situează peste media europeană de 10,3% în rândul bărbaților și de 9,6% în rândul femeilor în ceea ce privește prevalența diabetului.
“Cifrele ne arată o creștere a prevalenței diabetului zaharat peste media europeană în România. Este momentul să ne implicăm, să luăm măsurile necesare pentru stoparea acestei creșteri, să acordăm o mare atenție cauzelor ce duc la declanșarea diabetului zaharat, dar și metodelor de control necesare. Se pot face multe în acest sens prin: diagnosticare precoce, tratament corespunzător și, mai ales, prin educația pacienților, proces care implică conștientizarea importanței exercițiului fizic și alimentației sănătoase. Un pacient care suferă de diabet rămâne o persoană cu o viață relativ normală dacă sunt respectate cele prezentate mai sus”, spune prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.