Băutura explozivă: adolescenții au senzația că zboară, dar unii dintre ei pot face infarct

17 Mai 2015
Băutura explozivă: adolescenții au senzația că zboară, dar unii dintre ei pot face infarct
Un amestec de medicamente, care se pot cumpara fara reteta medicului, formeaza o bautura care le da adolescentilor din SUA senzatia ca zboara. Bautura, numita “purple drank”, se bazeaza pe siropuri de tuse, in special de culoare violet. “Purple drank” s-a nascut in SUA si a trecut oceanul, ajungand in Europa. In Franta, de exemplu, Ordinul national al farmacistilor a lansat un puternic semnal de alarma privitor la acest fenomen. Dan Velea, psihiatru, specialist in adictii, autor a mai multor lucrari de specialitate, din Franta, precizeaza pentru Atlantico.fr ca este vorba de combinarea unui sirop de tuse pe baza de codeina, un antihistaminic si sprite. Amestecul contine si un colorant violet, de unde provine si denumirea acestei bauturi. Printre efecte: o stare de anesteziere morala si psihica, stare de euforie si de dezinhibare totala.

Consumatorii, in special adolescenti, au impresia ca planeaza, ca sunt complet decuplati de la realitate. Pe plan fizic, consumatorii simt ca sunt cuprinsi de o caldura puternica la nivelul fetei. Riscul major pe termen scurt il reprezinta supradozarea si amestecul cu alcool sau cu alte bauturi, ceea ce poate genera insuficienta respiratorie severa, atac de cord. Riscul vital este foarte ridicat, mai ales in lipsa unui tratament adecvat. Pe termen lung, riscul dependentei este major, mult mai mare comparativ cu canabisul. Printre efecte: o stare de anesteziere morala si psihica, stare de euforie si dezinhibare totala. Potrivit specialistilor, tinerii simt nevoia sa se drogheze din mai multe motive. “Ei invoca stresul zilnic, anxietatea legata de performanta, cautarea de senzatii noi”. In aceste cazuri, folosirea substantelor psihoactive sunt fie adictive, fie in scop recreativ.

Psihiatrul Dan Velea spune ca solutia in aceste cazuri ramane prevenirea si informarea tinerilor asupra riscurilor la care se expun. In acest proces de prevenire si informare trebuie ca parintii, cadrele medicale, cadrele didactice sa colaboreze, pentru a depista la momentul oportun eventualele semne ale unui stres emotional, de adaptare, de imagine de sine, des intalnit la adolescenti. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră