De ce suntem obligați de UE să reducem consumul de carne cu 62%. Carnea artificială, vegetală și ...greierii, opțiunea viabilă peste 7 ani?

15 Feb 2023
De ce suntem obligați de UE să reducem consumul de carne cu 62%. Carnea artificială, vegetală și ...greierii, opțiunea viabilă peste 7 ani?

În 2015, toate statele din Uniunea Europeană au semnat Acordul Climatic de la Paris, obligându-se să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050. Una dintre acțiuni obligă statele să reducă consumul de carne cu peste 70%. Pentru România, reducerea impusă este de 75%, anunță agrointel.ro.

Zero emisii de carbon net reprezintă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la cât mai aproape de zero. Toate emisiile sunt reabsorbite din atmosferă, de exemplu de oceane şi păduri. Conform oamenilor de știință, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice şi pentru a menţine această unică planetă locuibilă, creşterea temperaturii globale trebuie limitată la 1,5°C. În prezent, Pământul este deja cu aproximativ 1,1 °C mai cald decât era la sfârşitul anilor 1800, iar emisiile continuă să crească. Pentru a menţine încălzirea globală la cel mult 1,5°C, aşa cum se prevede în Acordul de la Paris, emisiile trebuie să fie reduse cu 45% până în 2030 şi să ajungă la zero net până în 2050.

„Pentru a atinge acest obiectiv, este necesară o transformare completă a modului în care producem, consumăm şi ne mişcăm”, au transmis reprezentanții ONU pentru Acţiunea Climatică. Recent, Parlamentul European a votat pentru interzicerea producției de automobile cu benzină şi gaz până în 2035.

Greenpeace a transmis, într-un articol publicat în 2020, că Uniunea Europeană ar trebui să scadă consumul de carne animală cu 71% până în 2030 şi cu 81% până în 2050, pentru a scădea contribuţia agriculturii la poluare şi afectarea climei globale.

Consumul de carne animală în România este de 63,9 kg. Țara noastră trebuie să reducă consumul cu 62% până în 2030 și cu 75% până în 2050. Media consumului de carne, în 2017, în Uniunea Europeană era de 82,6 kg. Aceasta trebuie redusă cu 71% până în 2030 și cu 81% până în 2050.

Conform studiului efectuat de The Guardian, aproape 60% dintre emisiile de carbon cu efect de seră provin din producția de carne animală. Producția de carne la nivel mondial provoacă de două ori mai multă poluare decât producția de alimente pe bază de plante, a constatat un nou studiu major publicat în 2021, pe The Guardian.

UE recomandă carne artificială, carne vegetală sau chiar insecte în locul cărnii de porc sau de vită. European Environment Agency a transmis că termenul de „carne artificială” a apărut la începutul anilor 2.000 și se referea inițial la alimentele produse din anumite plante care, după transformare, ar avea un gust foarte asemănător cu carnea tradiţională. „Rezistenţa împotriva politicilor alimentare durabile amenință să deraieze procesul, dar oamenii, natura şi clima nu mai pot aştepta”, au transmis reprezentanții unei organizații de mediu.

Potrivit Euronews, greierii şi larvele ar putea ajunge în curând în supermarketurile locale. În ianuarie, Uniunea Europeană a aprobat vânzarea acestor insecte pentru consum sub formă de pulbere şi alte forme uscate.

„Consumul de insecte… contribuie pozitiv la mediu şi la sănătate şi mijloace de trai”, s-a arătat într-un comunicat al Comisiei UE.
Creşterea insectelor ar fi o alternativă cu emisii reduse de carbon decât producerea de carne.Fermele de greieri, de exemplu, folosesc cu 75% mai puţin CO2 decât fermele de pui de găină.
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră