Da, ciocolata Schokobons de la Kinder conține un aditiv derivat din insecte

23 Mai 2023
Da, ciocolata Schokobons de la Kinder conține un aditiv derivat din insecte

Pe TikTok, utilizatorii sunt scandalizați din cauza unui produs provenit din insecte care e prezent în celebrele Schokobons vândute de Kinder. Printre ingrediente, există într-adevăr un agent de acoperire, "șelac" care e extras din secrețiile coșenilei asiatice, o insectă. Este un aditiv folosit frecvent în alimentație și medicină de zeci de ani”, răspunde compania Ferrero – de care aparține Kinder, scrie 20minutes.

Pe TikTok, o tendință virală din ultimele zile arată oamenii supărați pe celebra marcă de ciocolată Kinder. Pe rafturile supermarketurilor, ei se filmează descoperind ceea ce pare a fi una dintre cele mai mari farse din istorie. „Întotdeauna am mâncat insecte fără să ne dăm seama”, avertizează cineva. „Dar este un scandal, am crezut ca visez când am auzit asta. Mâncăm insecte de ceva vreme, știai asta? întreabă un altul aratând spre ciocolatele Schokobons.

Ingredientul misterios ar fi „shellac”, altfel identificabil ca "șellac" sau E904. 

Intr-adevăr, pachetele de Schokobons indică clar următoarea compoziție: „agenți de acoperire (gumă arabică, șelac)”. Este un agent de textură derivat din secrețiile coșenilei asiatice, o insectă mică. În principal, secrețiile femelei sunt folosite, explică centrul de studii CNRS.

Rășina de șelac este utilă pentru a proteja ingredientele împotriva uscării și pierderii aromei. Astfel, se gaseste in multe alimente precum bomboane, ciocolata sau prajituri. Anumite fructe precum merele pot fi și ele acoperite cu această gumă, dar adaosul ei trebuie întotdeauna indicat, scrie asociația consumatorilor din Franta.

„Folosit de zeci de ani”

În 2018, asociația Foodwatch a avertizat însă cu privire la indicarea incorectă făcută asupra produselor în cauză. De exemplu, „pe merele Fuji foarte roșii și strălucitoare”, asociația indică: „Nimic, în secțiunea proaspătă, nu sugerează că merele au fost acoperite cu această rășină de insecte”. În același raport, o duzină de produse au fost implicate de organizație pentru escrocherii pe etichetă constând în neavertizarea consumatorului cu privire la prezența animalelor în produs.

În plus, șelac nu este folosit doar în alimente. „Proprietățile sale filmogene, adezive și plastifiante sunt atribuite prezenței unor compuși similari cu ceara. De asemenea, folosim ceară șellac pentru rimel, rujuri, creion de ochi și lacuri de unghii strălucitoare”, notează CNRS. 

Cu toate acestea, în alimentație, „nu au fost raportate vreodată efecte nocive”, amintește asociația UFC-Que Choisir. GrupulFerrero – din care face parte Kinder – precizează: „Nu folosim insecte în produsele noastre. Folosim gumă șellac în acoperirea Schokobons, pentru a le face mai strălucitoare. Este un aditiv sigur și autorizat în multe produse de către autoritățile alimentare și de sănătate din întreaga lume. Este frecvent utilizat în alimente și medicină și a fost de zeci de ani"

E120 și riscul său de alergii

Într-unul dintre videoclipurile postate pe TikTok, un utilizator pune la îndoială și ciocolatele M&M și prezența lui E120. Un colorant care nu se găsește de data aceasta la Kinder. Acest acid carminic se obține și din extracte de coșenilă. Pudra sa roșie acționează de fapt ca un colorant pentru celebrele ciocolate cu arahide, dar este folosită și în căpșunile tagada la Haribo.

Dar pentru acest produs, EFSA evidențiază posibilitatea apariției alergiilor respiratorii și alimentare. Cu toate acestea, E120 rămâne normativ, chiar dacă pentru consumul său trebuie respectată o anumită doză (5 mg/kg greutate corporală/zi, conform EFSA).

 

@fatoumalina Toi aussi, tu manges des insectes sans le savoir ???????????? #bonplan #shellac #insecte #bouffe #nourriture #manger #insectes #pourtoi #fyp #aliment #astuce #mauvaisenourritture #sante #manger #vegan #chocolat ♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay
@sissi.lesbonsplans des insectes ???????????? ça fait longtemps que t en manges!????????#fypシ #pourtoi #fy #insects #insecte #shellac #viral #chocolat #chocolate #mauvaisesurprise #manger #nourriture #aliment #astuce #bonplan #vegan #scandal @Sissi.Les.Bons.Plans ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră