Cum deosebești gripa de Covid. Simptome similare, efecte diferite

18 Sep 2020 | scris de A.V.
Cum deosebești gripa de Covid. Simptome similare, efecte diferite

Deoarece majoritatea simptomelor dintre cele două boli sunt similare, medicilor le va fi dificil să facă diferența fără a recurge la teste. Și una și alta pot declanșa curgerea nasului, febră, tuse, dureri corporale sau oboseală, potrivit cnews.fr.

Unii specialiști consideră că anosmia (pierderea mirosului), uneori însoțită de ageusia (pierderea gustului), poate fi o modalitate de diferențiere a unui pacient care are Covid-19 și nu gripă. Dar acest simptom poate apărea și la o formă severă de gripă.

Diferențele dintre gripă și coronavirus se găsesc în cele din urmă prin aspecte mai puțin „vizibile” decât simptomele descrise mai sus.

Copiii sunt mai afectați de gripă
De exemplu, copiii sunt rar afectați de coronavirus, copiii sub 10 reprezentând mai puțin de 1% dintre pacienți, potrivit unui studiu recent al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CCDC). Pe de altă parte, gripa sezonieră afectează mult mai mult copiii (cu o rată de mortalitate foarte mică), care devin vectori importanți de transmitere în toamnă și iarnă.

Perioada de incubație diferă, de asemenea, între cele două, cu o întârziere de una până la trei zile între contaminare și apariția simptomelor pentru gripă, dar între una până la paisprezece zile pentru Covid-19 (cu o medie de cinci zile).

O rata de mortalitate mai mare pentru Covid
Mai mult, cele două boli se disting și prin rata de deces (adică proporția deceselor legate de o boală în raport cu numărul total de cazuri depistate). Potrivit OMS, cea a coronavirusului este cuprinsă între 0,5 și 1%, în timp ce în cazul gripei sezoniere este de numai 0,1%.

Există, de asemenea, o diferență privind indicele de contagiozitate (numărul de persoane infectate de un pacient). În timp ce scorul gripal sezonier este 1, indicele coronavirusului fluctuează enorm. Acesta a fost estimat la aproximativ 3 în martie, înainte de a scădea sub 0,75 în iunie (potrivit Public Health France), apoi a crescut treptat (acum este estimat la 1,2) .

Complicațiile Covid-19 sunt mai grave
În cele din urmă, o distincție finală între gripă și Covid-19 ar putea fi găsită printre complicațiile cauzate de cei doi viruși. Mărturiile foștilor pacienți și medici indică probleme respiratorii mai mult sau mai puțin severe după infectarea cu Covid-19, dar și consecințe vasculare. Există în special anomalii de coagulare, cu formarea de cheaguri de sânge lângă plămâni și rinichi și inflamația pereților vaselor sangvine.

La nivel global, gripa provoacă între 290.000 și 650.000 de decese pe an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Pandemia a afectat 29,6 milioane de oameni din întreaga lume și a făcut 936.000 de victime până în prezent.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră