Julie Pitel şi Jason Riviere, părinţii micuţei Ayana, au acceptat, duminică, decesul programat al fiicei lor de şapte luni. Micuţa este în comă de 40 de zile la CHU din Angers (localitate din Franţa) şi, iniţial, părinţii ei au refuzat deconectarea de la aparate. Acest copil are creierul iremediabil distrus, a explicat presei Emmanuel Ludot, avocatul părinţilor, care a asistat la discuţiile de peste două ore purtate între părinţi, echipa medicală şi experţi. „Decesul bebeluşului va fi programat în următoarele şase-opt zile, a anunţat cu voce sugrumată de emoţie şi ochii în lacrimi mama copilului, Julie Pitel. Ea a mai spus că soţul ei o va veghea pe copilă înainte de deces.
Dar cum s-a ajuns în această situaţie dramatică.
La Alençon, în noaptea de 5 spre 6 mai 2015, Ayana Pitel, de şase luni, avea febră mare şi convulsii. Potrivit părinţilor, aceste simptome au survenit după ce bebeluşului i s-au administrat două doze din vaccinul hexavalent. Copilul a fost dus la Spitalul din Alençon, după care a fost transferat la CHU Mans şi, apoi, la CHU Angers, unde a intrat în comă.
Medicii reamintesc că febra (între 38 şi 39 de grade Celsius) este efectul secundar foarte frecvent şi tranzitoriu al administrării unui vaccin hexavalent. Febra apare în aproximativ 30% dintre cazuri. De asemenea, se constată convulsii sub 0,1% dintre cazuri. La administrarea vaccinurilor injectabile, este recomandată supravegherea pentru cazurile rare, când pot apărea reacţii anafilactice.
Emmanuel Ludot, avocatul părinţilor micuţei Ayana, a precizat presei concluziile expertizei medical. În esenţa, el susţine că acest copil are creierul distrus de o hipertermie malignă. Este o febră de 42,5 grade Celsius la originea acestei distrugeri. Dar, dacă această febră ar fi fost tratată la timp, noi nu am fi fost în situaţia de avea un bebeluş pe punctul de a-şi da sufletul.
În prezent, sunt diferite opinii privitoare la hipertermia acestui bebeluş şi la promptitudinea acordării îngrijirii medicale. Potrivit unor specialişti, intensitatea febrei constatată la micuţa Ayana este posibil să fie legată de o situaţie individuală, rară.
Dar cele mai multe discuţii au vizat punerea în legătură directă a stării bebeluşului cu administrarea vaccinului hexavalent. Dar, potrivit specialiştilor, administrarea simultană a vaccinurilor nu a suprasolicitat sistemul imun. Deoarece acesta are o capacitate foarte mare de a produce antigene. Potrivit unor studii publicate în 2001 în revista Pediatrics, organismul bebeluşilor sănătoşi ar putea răspund fără probleme la administrarea simultană a 10.000 de antigene. Un vaccin ce combină zece tipuri de antigene poate să mobilizeze cel puţin 0,1% din sistemul nostru imun, scrie Franceinfo.tv.
Cazul micuţei Ayana a declanşat numeroase dezbateri în presa franceză şi opinia publică, mai ales când părinţii au anunţat că sunt de acord cu detubarea copilului lor, care prezintă sechele neurologice foarte grave, ireversibile, multiple suferinţe şi dureri extreme.