Pentru un sport curat, un număr cât mai mare de medici trebuie să cunoască lista substanţelor interzise în sportul de performanţă şi efectul acestor produse asupra sănătăţii celor care fac exerciţii fizice pentru recreere.
În acest sens, pe site-ul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a fost publicată lista substanţelor interzise, a anunţat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele CMMB.
"Sportivii nu au voie să consume niciuna din substanţele trecute în această listă. Parcetamol Sinus sau Nurofen, spre exemplu, nu pot fi folosite de sportivi pentru că pentru ei sunt substanţe interzise. Această listă se actualizează anual sau ori de câte ori este nevoie", a explicat directorul general al ANAD, Valentina Alexandrescu.
De asemenea, CMMB a semnat un protocol de colaborare cu ANAD, în vederea prevenirii şi combaterii dopajului în sport. “ANAD organizează o mulţime de cursuri dedicate sportivilor, medicilor sportivi şi personalului asistent al sportivilor, iar faptul că vom colabora cu o instituţie de prestigiu precum Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti ne dă un impuls şi mai mare în combaterea dopajului în sport, prin accesul nemijlocit la un public mai larg”, a declarat Graziela Vâjială, preşedintele ANAD.
Steroizi şi suplimente alimentare
Directorul general ANAD le explică tinerilor care frecventează sălile de culturism sau fitness ce riscuri îşi asumă prin consumul de steroizi sau de suplimente alimentare.
"Tinerii care merg în sălile de culturism sau fitness să nu apeleze la consumul de steroizi sau alte substanţe care le vând himere, pentru că efectele adverse sunt foarte grave. Cei care le recomandă aceste produse îi ameţesc spunând că fac masă musculară, dar în timp ajung să aibă grave probleme de sănătate", spune Valentina Alexandrescu, preşedinta ANAD.
În privinţa suplimentelor alimentare, directorul general al ANAD avertizează că este o piaţă scapată de sub control, în sensul că nimeni nu a verificat dacă substanţele precizate pe etichete se află în compoziţia produsului, dacă nu conţin substanţe interzise. „Aşa s-a dovedit că o capsulă de slăbit din plante conţine un stimulent, sibutramină, substanţă interzisă”, avertizează directorul general al ANAD.